ÖRÖKLÉT: Csíkszentmihályi Róbert szobrászművész

80 éves korában, augusztus 26-án elhunyt Csíkszentmihályi Róbert, a Nemzet Művésze címmel kitüntetett, Kossuth-díjas magyar éremművész, szobrászművész, érdemes művész.

„Állandóan erdőjárhatnékom volt, erdész akartam lenni. Becserkésztem a szarvast, a vaddisznót. A szobrászattal eltűnt az erdőjárás. Az akt modellek azonban nem érdekeltek különösebben. A főiskolai órák alatt készítettem egy vaddisznó szobrot. Elővigyázatosan kerültem a feltűnést. Dugdostam ide-oda, míg egyszer az osztályterem egy félre eső sarkában Pátzay mester észrevette. Nézi: Könnyű olyat megformálni, amit ember még nem látott!”

FILM: „Bátran nevezhetjük a kortárs magyar szobrászat egyik legnagyobb élő alkotójának és akiről sokan, sokféle módon írtak. Ezen írásoknak valamiféle közös eredője az alkotó harmonikus egyéniségének, művészi függetlenségének hangsúlyozása, a forma- és anyagkezelés természetessége, a hagyományok kötöttség nélküli beolvasztása, a derű jelenléte a kőből, fából, bronzból épített világban.”

Munkásságát segít megismerni az Experiment Stúdió 2010-ben készült portréfilmje; szerkesztő-rendező: Balogh Ernő; operatőr: Halper János, Halper Simon; vágó: Franta Péter.

__________________

Csíkszentmihályi Róbert 80. születésnapja alkalmából életmű-kiállítás nyílt a Pesti Vigadóban. Az online megnyitón Wehner Tibor kurátor, és Stefanovits Péter, a Magyar Művészeti Akadémia Képzőművészeti Tagozatának vezetője köszönti a művészt és vezeti be a kiállítást.