Kisebbségi minifesztivál két pozsonyi helyszínen

Kecskés Marika bábozik

Augusztus 25-én zajlik Pozsonyban a Pestré Slovensko/Színes Szlovákia című rendezvény a Minorma Polgári Társulás szervezésében. A két helyszín a Komenský tér, ahol már délelőtt tíztől elkezdődnek a programok a másik pedig a KC Dunaj, ahová 18 órától várják azokat, akik szeretik a Szlovákiában élő kisebbségek kultúráját, illetve szeretnének többet megtudni róluk. A rendezvény célja, hogy minél több művészeti ág segítségével adjon betekintést a hazai kisebbségek életébe, minél több korcsoport számára.

Délelőtt 10 órától a Komenský téren Kecskés Marika kétnyelvű, szlovák-magyar bábelőadására várják a gyerekeket, címe: Hogyan szelídültek meg a vadállatok?/ Ako sa skrotili divé zvieratá?

13:30-tól a Romathan Kuchárik Ham-Ham című előadása tekinthető meg, szlovák nyelven.

1992-ben Kassán alakult Romathan az egyetlen hivatásos roma színházi társulat Szlovákiában. Kassa mellett Pozsonyban és számos nemzetközi fesztiválon is bemutatkoztak már. Széles repertoárjukban gyermek és felnőtt előadások egyaránt találhatók.

11-13 óra közt arc- és pólófestés a kézműves sarokban.

 

18 órától a KC Dunajban a Varieté X című előadást tekinthetik meg az érdeklődők a Vekker Műhelytől. Az előadás magyar nyelvű, szlovák nyelvű feliratozással.

A Varieté X tantermi színházi produkció, amely az idegengyűlölet témájával foglalkozik: miért vagyunk olyan érzékenyek az idegenekre. A Vekker Műhely a színházi nevelés alternatív formáit alkalmazva oktatja, neveli, szélesíti a diákok látókörét. A Varieté X elsősorban a középiskolás korosztályt célozza, de aktuális megközelítéseivel minden néző számára érzékletesen járja körbe az emberi gyűlölet kérdéskörét.

20:30 Kifia zenekar – Várkonyi Csibészek

A Színes Szlovákia programjában lép fel először a Várkonyi Csibészek utánpótlás-zenekara, a Kifia (felső videónkon). A Common Vibe Egyesület lehetőséget nyújt az Ózd környéki gyerekeknek a zenével való foglalkozásra, és ezáltal segíti felzárkózásukat a többségi társadalomba. Első zenekaruk, a Várkonyi Csibészek szép sikereket ért el – ám a cél mindig is az volt, hogy egyre több gyerek csatlakozhasson programjukhoz és ismerkedhessen meg a közös zenélés örömével.

22:00 – Vinnie Lonely – Szlovákia egyik legmenőbb techno párosának, a PLUSplus Ákosának solo projektje.

Eredetileg a Vinnie Lonely név szójátékban összeolvasva vinyl only-t jelent, miszerint csak lemezről játszik főleg világzenét, diszkót, funkot és elektronikus tánczenét. Az éjjeli időpontokban digitális zenével is gazdagítja szettjeit. Budapesten hallhattátok már a Pontoonban, rendszeresen a Nemdebárban, a Központban, Pozsonyban a Nu Spirit clubban és Bárban, a rádio_FMen, a SunDeck hajón, a KC Dunajban, és megannyi érdekes helyen.

A programokra a belépés díjtalan.

A rendezvény megvalósítását a Kisebbségi Kulturális Alap támogatta.

További hasonló témájú videók