A Bennu üstökös réme

bennu2135. szeptember 24-én a jól ismert, időszakosan riogató Bennu üstökös keringése során nagyon szorosan repül majd el a Föld mellett… Ha elrepül… Az ütközés esélyeit vizsgája a NASA ismeretterjesztő kisfilmje.

A NASA OSIRIS-REx űrszondája nagyjából két évet töltött el a Bennu közelében, ezalatt rengeteg értékes adatot gyűjtött az 500 méter széles aszteroidáról. Egy robotkar segítségével az űreszköz mintákat is vett az égitestből, ezek 2023 szeptemberében juthatnak el a Földre.

A Bennut 1999-ben fedezték fel, a kisbolygó a potenciálisan veszélyes objektumok közé tartozik.

A későbbi megfigyelések során a kutatók arra jutottak, hogy kis eséllyel ugyan, de az objektum egy nap a Földbe csapódhat.

A kutatókat régóta foglalkoztatja a kérdés, hogy a Föld gravitációja, illetve a hősugárzáshoz köthető Jarkovszkij-hatás miként fogja befolyásolni a Bennu mozgását. Davide Farnocchia, a NASA Jet Propulsion Laboratory munkatársa és a csapat tagja szerint az OSIRIS-REx adataival pontosabb képet lehet festeni az égitest mozgásáról. Mint mondta, korábban nem modellezték ilyen precizitással egyetlen aszteroida pályáját sem.

A kutató kiemelte, az ütközés esélye összességében igen kicsi. A szakértő és kollégái 2300-ig vizsgálták a becsapódás kockázatát, számításaik alapján az esemény valószínűsége 0,057 százalék.

A NASA kutatói folyamatosan dolgoznak azon, hogy azonosítsák a Földre potenciálisan veszélyes objektumokat. Egyelőre nem találtak olyan égitestet, amely belátható időn belül valós fenyegetést jelentene.

További hasonló témájú videók