Zerkovitz Béla, a slágergyáros

40 éve ezen a napon hunyt el Bilicsi Tivadar. Az ő előadásában hallhatók fenti videónkon a 140 éve e napon született Zerkovitz Béla slágerei.

Aligha volt Zerkovitznál népszerűbb dalszerző a századelőn, s ezt a népszerűséget sem a háborúk, sem az egymást váltó rezsimek, sem az azóta ezres nagyságrendben megszülető magyar slágerek nem tudták elhomályosítani.

Most, amikor minden virág nyílik; Jaj, nem tudom, mi az oka; Asszonykám, adj egy kis kimenőt; Én és a holdvilág; Lehoznám néked a csillagokat is az égről; Bözsi ne sírjon; Hulló falevél; Mi muzsikus lelkek; Az egyiknek sikerül; Van a Bajza utca sarkán egy kis palota…

Zerkovitz Béla, a slágergyáros

Szereplők: Koltai Róbert, Kun Ágnes Anna, Fellegi Balázs, Nógrádi Gergely
Zongorán közreműködik: Neumark Zoltán
Rendező: Gaál Ildikó

Koltai Róbert és énekművész barátai arra vállalkoztak, hogy színpadi játékban dolgozzák fel a műépítészből lett komponista életét. Magát Zekovitzot Koltai adta, aki átélt tudással és érett tapintattal kalauzolta végig a nézőt a nem könnyű korszakon és egy sikeres, mégis kételyekkel teli életen. Társai Kun Ágnes Anna, Fellegi Balázs, Nógrádi Gergely és Neumark Zoltán voltak.

Több ez, mint egy sikeres orfeumszerző egyszerű élettörténete: az előadás bepillantást enged egy boldogból tragikusba forduló korszakba, amelyben a világesemények óhatatlanul fájó nyomot hagytak az egyéni emberi sorsokon.

Az előadás kicsengése mégis derűs, nem is igen lehet más a 800 sanzont és 36 operettet komponáló, Puccini barátjaként számon tartott Zerkovitz fülbemászó dallamait és életbölcsességekkel teli szövegeit hallva.

 

További hasonló témájú videók