https://youtu.be/XUcSSr_Fwwk

Vittorio de Sica filmjei ma estére

120 éve született Vittorio De Sica olasz filmszínész, filmrendező és forgatókönyvíró.

A művészi pályát színészként kezdte, s noha ezen a téren is a legjelesebbek közé küzdötte fel magát, a filmtörténetben főleg rendezései miatt tartják számon. Különösen a neorealizmus jegyében készült munkái emlékezetesek. Egyenrangú alkotótársa volt Cesare Zavattini forgatókönyvíró.

Színészként olyan alkotásokban szerepelt, mint A bolondok kompániája, a Két boldog szív, A bűnös nő vagy az Egymilliót adok. A rendezői pályára egy filmes bukás sodorta, első önálló filmjei a negyvenes évek elején jelentek meg. De Sica olyan neorealista filmekkel hívta fel magára a figyelmet, mint a Fiúk a rács mögött (ezt a filmet tiszteletbeli Oscar-díjjal jutalmazták), a Biciklitolvajok, a Csoda Milánóban és A sorompók lezárulnak.

Színészként eközben továbbra is aktív maradt, játszott Gina Lollobrigidával és Sophia Lorennel is, egyik legemlékezetesebb alakítása Roberto Rossellini Rovare tábornokának főszerepe volt. A hatvanas években olyan filmek következtek, mint az Egy asszony meg a lánya, az Altona foglyai, a Tegnap, ma, holnap, az Egy új világ, A nő hétszer és a Napraforgó.

De Sica a hetvenes években is rendezett, 1974-ban halt meg tüdőrákban. Rómában temették el.

Maria de Crevecoeur (Marlene Dietrich) nemesi származású, de nincsen pénze. Elkápráztatja Dino Della Fiabe gróf (Vittorio De Sica), akit vagyonosnak gondol, pedig szerencsejátékkal próbálja rendezni tartozásait. Dino megszereti Mariát, és lenyűgözi a nő látszólagos gazdagsága.

Kapcsolódó:

A zseniális Vittorio De Sica