Új előzetest kapott a Dűne

előzetest Új előzetest kapott a várva várt új Dűne film. Az általános vélekedés szerint Frank Herbert minden idők egyik legjobb és legfontosabb sci-fi regényét írta meg a Dűne képében, mely azonban mind ez idáig nem kapta meg az igazán méltó filmes adaptációt. Az előzetes nagyon ígéretes, sok új jelenettel és olyan színészekkel, mint az ifjú fűszertechnikust, Paul Atreidest játszó Timothée Chalamet, Oscar Isaac (Leto Atreides), Stellan Skarsgård (Harkonnen báró), Josh Brolin, Dave Bautista, Rebecca Ferguson és Jason Momoa. 

1984-ben David Lynch egy akkoriban kifejezetten izgalmasnak számító szereplőgárdával próbálkozott, a siker azonban elmaradt. Most azonban korunk egyik legizgalmasabb rendezője, Denis Villeneuve nyúl az anyaghoz, ráadásul egészen impozáns szereposztás kíséretében. 

A Dűne története: a világot a „fűszer” nevű anyag irányítja, mely képes meghosszabbítani az életet, emellett lehetővé teszi az űrutazást. Ez azonban csupán egy helyen, az Arrakison lelhető fel. A fiatal uralkodó, Paul Atreides feladata, hogy megvédje otthonát a számtalan fenyegetéstől.

Villeneuve azt is elárulta már, hogy a tervek szerint most mozikba kerülő alkotás csak a történet első felét fogja elmesélni. A film amerikai premierje október 22-én lesz.


Tartalom

Az ismert világegyetemet a Corrino-ház feje, IV. Shaddam, a Padisah Császár kormányozza. Az űrkorszak feudális jellegű birodalmának, az Impériumnak hatalmi egyensúlya három pilléren nyugszik.

  • Az első a nemesek tanácsa, a Landsraad, amelynek feje a császár.
  • A második a névleg semleges Űrliga, amelynek monopóliuma az űrutazás, és így a kereskedelem felett is bábáskodik.
  • A harmadik az ősi Bene Gesserit rend.

A császár kissé tart a megerősödött Atreides-háztól, ezért cselt eszel ki, hogy elpusztítsa őket. Megbízza őket az ismert világegyetem legfontosabb bolygójának, az Arrakisnak felügyeletével, amelyet sivatag borít, ezért Dűnének is becézik. A Dűne egyetlen értéke a homokon termő fűszer, amely meghosszabbítja használójának életét és rövidtávú jövőbelátást biztosít, ezért nélkülözhetetlen a csillagközi űrhajózáshoz a navigátorok számára. A fűszer nagy mennyiségű és tartós fogyasztása megváltoztatja használója fiziológiáját is.

Leto Atreides herceg sejti, hogy csapdába küldték, ezért szövetségeseket keres a bolygó bennszülöttei, a fremenek közül. Letónak azonban nincs ideje megszilárdítani hatalmát az Arrakison, mert megtámadják a Harkonnenek, a bolygó korábbi hűbérurai, az Atreidesek ellenségei, a császári Sardaukar csapatokkal összefogva. Csak a herceg ágyasa, Lady Jessica és közös fiuk, Paul tud elmenekülni a támadásból, valamint az Atreidesek három fő bizalmi embere. Duncan Idaho életét veszti, miközben a trónörököst védi, Gurney Halleck beáll a fűszercsempészek közé, hogy kivárja a bosszú pillanatát, Thufir Hawat pedig kényszer hatására a Harkonnenek szolgálatába szegődik.

Paul és Jessica a sivataglakó fremenek között talál menedéket. Beilleszkedésük nem könnyű, de segíti őket egy legenda, mely egy messiásról, a Kwisatz Haderachról („Az út lerövidítése”) szól, aki megszabadítja a fremeneket az elnyomástól, és győzelemre vezeti őket. Ez a prófécia éppen ráillik Paulra, akinek jövőbelátó képessége a nagymértékű fűszerfogyasztás hatására kiteljesedik, ráadásul apjától, és nevelőitől megtanulta a hadvezetés tudományát, mestere a kardvívásnak és a harcművészeteknek. Jessica alapos kiképzést kapott a Bene Gesserittől, egy kizárólag nőkből álló társaságtól, akik a tökélyre fejlesztették a test izmai feletti uralmat, érzékeiket pedig a fűszer élesítette ki, és az úgynevezett belső átváltoztatás átélése után nőnemű felmenőik genetikai emlékeihez is hozzáférnek. Ezen képességekkel felruházva Jessica könnyen válik a fremen vallás főpapnőjévé, azaz Sayyaddina (Tisztelendő Anya) lesz belőle.

Paul és Jessica a fremenek és Gurney Halleck segítségével pár év alatt erős hadsereget formál a fremenekből, majd a császárt a bolygóra csalva lerohanja a Sardaukarokat és a Harkonnen-csapatokat. Paul a fűszer felett gyakorolt hatalmát kihasználva megzsarolja az Űrligát, hogy elpusztítja a fűszert, ha nem engedelmeskednek neki. Bár a Ligának kizárólagos űrszállítási monopóliuma van, a fűszer nélkül navigátoraik nem látnak a jövőbe, így nem tudnák kiválasztani a sebesen száguldó hajó számára a legbiztonságosabb útvonalat. A Liga behódol Paulnak, így a császár patthelyzetbe kerül, mert Paul engedélye nélkül sehová sem utazhat, így végül lemond a trónról Paul javára, aki érdekházasságra lép az egyik lányával, Irulan hercegnővel. (Wikipédia)

További hasonló témájú videók