„Nyáridőn, midőn könnyű az élet…”

A Summertime áriát George Gershwin szerezte 1935-ben a Porgy és Bess című operája részeként. Szövegét DuBose Heyward, a Porgy c. regény szerzője írta. E regény adta az opera alapját. Egyesek Ira Gershwint társszerzőként emlegetik.

A dal hamar közkedvelt lett. Így méltatták: „Kétségkívül … a zeneszerző legszebb műveinek egyike… Gershwin nosztalgikus hangvétele briliánsan vegyíti a jazzt és az USA déli részén a 20. sz. elején élő afro-amerikai zenei hagyományokat.” 

Gershwin 1933 decemberében kezdett a dal szerzésébe. Saját spirituálét próbált írni, az akkori afro-amerikai stílusban. Az ukrán-kanadai szerző, énekes Alexis Kochan adta az ötletet, hogy a hangnem egy ukrán altatódal szerint legyen. Gershwin 1934 februárjára megzenésítette a verset, és a következő 20 hónapban már az operán dolgozott. Először Abbie Mitchell énekelte fel a dalt 1935. július 19-én. George Gershwin zongorán kísérte, és vezényelt.

Úgy tartják, hogy Gershwin e művének ihletője egy ukrán altatódal volt (Ой ходить сон коло вікон), amit New Yorkban hallott az Ukrán Nemzeti Kórus egyik előadásán.

„Gershwin rendkívül sikeresen interpretálta a népdalt. Ezt erősíti a pentaton skála (C-D-E-G-A) a-mollban, valamint a lassan kibontakozó harmóniák, blues-os stílusban. Ezek a tényezők adják, hogy a jazz-előadók legkedveltebb darabjává vált az évtizedek során. Minden tempóban és stílusban előadták már. ” (K. J. McElrath )

A dal az operában négyszer is felcsendül, először altatódalként énekli Clara, majd röviddel később kórussal együtt is, aztán a dal refrénje hallható a második felvonásban, végül a harmadik felvonásban Bess énekli el. A dal az operától elszakadva önálló pályát futott be. A dzsessz-sztenderdek egyik legismertebb, legtöbbet előadott darabjává vált.

38.100 különböző felvételét ismerjük. 1936 szeptemberében Billie Holiday volt az első, aki felkerült a pop toplistára vele a 12.-dik helyre. Ismert felvételek vannak még Louis Armstrong és Ella Fitzgerald (1957), Gene Vincent (1958), Sam Cooke és The Marcels (1961), Janis Joplin a Big Brother és a Holding Companyval (1968, Cheap Thrills album), valamint a Zombies. Az üzletileg legsikeresebb változat Billy Stewart dala volt. Ő tizedik lett a Billboar Hot 10-en 1966-ban.

https://www.youtube.com/watch?v=lnXLVTi_m_M

1998-ban Morcheeba és Hubert Laws énekelte fel a Red Hot Organisation csapat Red Hot Rhapsody albumra, George Gershwin emlékére. A befolyó összeget az AIDS elleni küzdelemre ajánlották fel.

 

 

További hasonló témájú videók