ÖRÖKLÉT: Ráday Mihály

Ráday Mihály
79 éves korában meghalt Ráday Mihály Kossuth-díjas filmoperatőr, rendező, tévés szerkesztő, a Budapesti Városvédő Egyesület elnöke, számos városvédelemmel foglalkozó könyv szerzője, épített örökségünk megőrzéséről szóló műsor készítője, Budapest díszpolgára. Ráday Mihály halálhírét a családja közölte. Olyan népszerű filmek operatőre volt, mint az 1978-as Keménykalap és krumpliorr; de neve leginkább az 1979-ben indított, hosszú éveken át futó Unokáink sem fogják látni című városvédő műsorával vált közismertté.
 
A fenti felvételen Ráday Mihály mesél a Az 1848/49-es forradalom és szabadságharc emlékhelyei című könyvsorozatról egy nemrég lezajlott könyvbemutató alkalmával.

Az 1848/49-es forradalom és szabadságharc eseményeihez kötődő helyszíneket mutatja be három kötetes sorozatunk, melynek most jelent meg az utolsó része. A harmadik kötet a résztvevők és a hozzájuk tartozó emlékhelyek abc-rendbe szedett lexikona. Számtalan képpel, adattal, életrajzzal teljes áttekintés nyújt a hazai és a határon túli területek emlékhelyekről.

Az 1848/49-es emlékhelyek bemutatásán dolgozó, kiváló történészek közreműködésével tizennégy évig készült, számtalan helyen forgatott és a közszolgálati televízió adásaiban bemutatott műsor-sorozat képei, helyszínei és az akkor elmondottak szerepelnek, kiegészülve a legújabb kutatások eredményeivel.

Ráday Mihállyal a könyvsorozat szerkesztője, Csorba László beszélget.

A kötetek a Corvina kiadó gondozásában láttak napvilágot.

További hasonló témájú videók