A filmezést otthagyta a zenéért, a zenét a költészetért: Jim Morrison

Fél évszázada nincs köztünk Jim Morrison amerikai énekes, dalszövegíró és költő. A népszerű amerikai The Doors rockzenekar vezető énekese és dalszövegírója volt. Számos verseskötete is megjelent, a filmezés is foglalkoztatta.

Apja, George Stephen Morrison tengernagy az USA Haditengerészeténél szolgált, anyja Clara Clark Morrison. Jimet szigorú, konzervatív szellemben nevelték, azonban ő minden alkalmat megragadott, hogy ellenkező nézeteinek hangot adjon. Óriási hatással volt rá Baudelaire, Rimbaud, Verlaine, William Blake, Joyce, Nietzsche, Poe, Jack London, Oscar Wilde, Keats, Percy Bysshe Shelley, Walt Whitman költészete, Kerouac Úton c. műve és a görög mítoszok világa.

„Addig, amíg lesznek emberek, emlékeznek szavakra és szavak kombinációira. Semmi sem él túl egy pusztulást, csak a költészet és a dalok.”

Jim Morrison (1943-1971) a The Doors énekese és dalszerzője volt. Énekesként a személyiség és a szöveg jelentőségét emelte magasba koncertjein. Közönséget próbált csinálni a tömegből. Lerombolta dalait, összekavarta őket, magában kutakodva hozta felszínre apokaliptikus vízióit. A tudatalattit keverte az intellektussal. Versei tükrözték élete és lelke viharait. Ősi színházak rítusait, törzsi szertartásokat, szabadverseket építette be előadásaiba. Elsőként hidat vert a rockzene és a költészet között. (Hobo)

Kiemelt kép: Wiki

További hasonló témájú videók