13 évesen készült első hanglemezfelvétele: Varga Tibor

100 éve született Varga Tibor hegedűművész, karmester, nemzetközi szintű zenepedagógus.

Világhírű hegedűművész, karmester és zenetanár volt – egyike korunk legnagyobb előadóművészeinek. Győrben született 1921. július 4-én. Első nyilvános hangversenyét, mint „csodagyerek”, hatéves korában adta.

Hatévesen debütált, tízévesen már Mendelssohn hegedűversenyét játszotta. Hubay Jenő ismerte fel a fiatal hegedűművész tehetségét, akit 10 évesen fölvettek a budapesti Zeneakadémiára. Hubay mellett Carl Flesch növendéke volt.

1938-ban fejezte be akadémiai tanulmányait, ezt követően a Pázmány Péter Tudományegyetemen filozófiát hallgatott. Már zeneakadémiai évei alatt turnézott külföldön. 1947-ben emigrált Londonba. 1949-től Detmoldban tanított, 1956-tól élt a svájci Sionban.

Az általa négy hegedűre komponált Capriccio-Etude 2003-ban az európai rektorok konferenciáján (Graz) az Európai Egyetemek Szövetsége hivatalos himnuszává vált.

Játékát számtalan hanglemezen örökítette meg az EMI, a Columbia és a Deutsche Grammofon – többek közt a Londoni és a Berlini Filharmonikusok élén. A világhírű Hubay-iskola művészetének szellemét – utolsóként távozva – tanítványaira hagyta s mindazokra, akik valaha hallották.

https://youtu.be/ftuqJarkwjY

Vezető videó: Tibor Varga und das Kammerorchester Tibor Varga spielen Mozart im Detmolder Schloss ca.1958