https://youtu.be/IX1ghT1JVc0

Vaszary Piri, a régi magyar film ügyeletes vénkisasszonya

120 éve született Vaszary Piri színésznő, filmszínésznő. A művészcsaládból származó Vaszary Piroska mindig ott volt, ha házsártos anyóst vagy vénkisasszonyt kellett játszani. A színházak mellett már némafilmekben is szerepelt, majd Darvas Lilihez, Karády Katalinhoz, Szörényi Évához és Szeleczky Zitához hasonlóan ő is az emigrációt választotta. Ausztri­ában, Németországban, Franciaországban, Argentínában, Venezuelában és Kanadában is élt, majd a családjától távol, Mallorcán halt meg ötven évvel ezelőtt, 1965. október másodikán.

Videó:

Segítség, örököltem! (1937; Ágay Irén, Gózon Gyula, Vaszary Piri)

Bartha Gyulát, a Jánosfalvi vendéglőst és csinos leányát, Bartha Zsókát, egy nap nagy szerencse éri: távoli rokonuk, az igen jómódú lovag Bartha Tamás elhalálozott, és minden vagyonát, egy híján húszszobás palotáját, és havi 10 000 pengő készpénzt hagyott rájuk. Azonban ennek fejében be kell tartaniuk elhunyt rokonuk követeléseit, és úgy kell élniük, ahogyan ő élt.

Címzett ismeretlen (1935; Kabos Gyula, Ágay Irén, Ráday Imre, Vaszary Piri)

Teri, a szépséges árva lány a balatonföldvári postán kap állást. A vonaton együtt utazik a szintén árva, német Tónival, aki törve beszéli a magyart és az ottani hotelban lett londíner. Egy nap egy gazdag aranyifjú, Pali téved be a postára. Nagyon megtetszik neki Teri, rögtön szerelmet vall neki írásban (mintha táviratot adna fel), de óvatos: eddigi barátnői csak a pénzéért szerették. Elhatározza, hogy titkárnak adja ki magát, aki a főnöke régi ruháit hordja, és gazdája autójával érkezett. Teri hisz neki, de még mindig nagynak gondolja a kettejük közti társadalmi különbségeket.

https://youtu.be/tCaCdRAHcWE