Matovič adó- és járulékreformja

matovič danova reformaAz adóreformról már tavaly nyár óta beszélnek, és az a gazdaságélénkítési terv részét képezi. A pénzügyminiszter legújabb ötlete, amelyet a közösségi hálón mutatott be, a hozzáadottérték-adó (áfa) emelését és a családi pótlékban való pénzosztást irányozta elő.

Néhány órával ezelőttig a javaslat inkább a közösségi hálózaton való firkálgatás és homályos nyilatkozat, mintsem valódi javaslat volt.

„A minisztérium keményen dolgozik az adóreformon. Ezért egyelőre korai lenne bármilyen számadatot és paramétert kommentálni” – közölte hétfőn a pénzügyminisztérium sajtóosztálya.

Matovič szerint az új adóreformok célja, hogy kiegyenlítsék a munka adóztatásának különböző formái közötti egyenlőtlenségeket, amelyek most sokakat arra késztetnek, hogy optimalizálják adó- és járulékfizetési kötelezettségüket. Szerinte a rendszer nem jól van felépítve, és a változtatás után az egyéni vállalkozók vagy egyszemélyes kft-k illetékeinek meg kellene egyeznie az állandó munkahelyen dolgozókéval.

A gyermekenkénti havi kétszáz euró azonban körülbelül 2,5 milliárdba kerül az államnak. Matovič szerint erre nincs pénzünk, de a jövőben a magasabb foglalkoztatás és a nagyobb fogyasztás eredményeként a pénz fel fog gyűlni. A miniszter azonban nem akart többet mondani arról, hogy honnan lesz a pénz. Úgy tervezi, hogy néhány héten belül előterjeszti a teljes módosítást.

A javaslat

Eközben az adóösszetétel megváltoztatásáról már jó ideje folynak a viták. A pénzügyminisztérium korábbi vezetője és jelenlegi miniszterelnök, Eduard Heger (OĽaNO) a vagyon és a szolgáltatások, köztük az ingatlanok magasabb adóztatását, és ezzel szemben a jövedelemadó csökkentését mutatta be. Az ingatlanadónak az ingatlanok piaci árán kellett alapulnia, ami az ártérképek alapjául szolgált volna. Az adózás területén történő változásokat a kormány már az első programnyilatkozatában is bejelentette, és az új program sem különbözik ettől. Az államháztartás stabilizálásáról szóló fejezet a növekedést támogató adóösszetételt is tárgyalja.

…200 € havonta a dolgozó szülők minden gyermeke után… 

… igen, ez igaz. És az is igaz, hogy S. kollégám szándékosan hagyta, hogy a 25%-os áfa tévhit keringjen. Valószínűleg azt hitte, hogy meg tudja állítani a családoknak nyújtott támogatás ilyen drámai növekedését. NEM LESZ
… Ma azonban a családtámogatás elleni frontális támadás a következő szakaszba lép. Több médium is közzétesz egy dokumentumot, amelyet az adóügyi minisztérium kiszivárgott adóreform-javaslataként mutat be. Nyilvánvalóan ismét azzal a céllal, hogy az embereket a reform ellen uszítsák, és így megakadályozzák a családok segélyezését.

 

További hasonló témájú videók