Balázs Samu, „a legangolabb magyar színész”

Dajka Margit (Orbán Béláné) és Balázs Samu (Csermlényi Viktor) a Macskajáték című filmben, 1974

115 éve született Balázs Samu Kossuth-díjas (1951), Érdemes művész (1963) címmel kitüntetett színművész.

1928-ban végezte el a Színiakadémiát és a kolozsvári Magyar Színház tagja lett, majd 1938-tól 1970-es nyugdíjazásáig a budapesti Nemzeti Színház művésze volt. Ezután rendszeresen fellépett a Madách Színházban, minden évadban eljátszott ott egy-egy szerepet. 1946-tól 1952-ig a Színház- és Filmművészeti Főiskolán színészmesterséget és beszédművészetet tanított. A háború idején francia hadifoglyokat bújtatott.

Fanyar, kesernyés modora főleg intrikus szerepekre tette alkalmassá, ez főleg a háború utáni szerepeiben jött elő igazán.

VIRTUÁLIS KIÁLLÍTÁS BALÁZS SAMURÓL

A Makrancos hölgyben (1943) az inast alakította. Főszerepben Karády Katalin. (TELJES FILM)
A pénz nagy úr. Akinek pénze van, azt hiszi, mindent megengedhet magának. Benedek Pálma, a gazdag gyáros elkényeztetett lánykája mellett az élet maga a pokol. Az egész ház, a teljes személyzet menekül előle, még az apja is alig várja, hogy valahogy megszabaduljon tőle. A szabadulást egy megfelelő vő jelenthetné, aki a szép hozománnyal együtt végre elvinné valahova, lehetőleg minél messzebb. De még a makacs kérők is lelépnek, mihelyt közelebbről megismerik az amúgy mutatós leányzót. Egy szép napon a véletlen összehozza egy Jámbor Pál nevezetű úriemberrel, akinek megtetszik a szilaj lány.

https://youtu.be/pZ_TPPwynaY