Robotok felhasználása a napi életben

A Boston Dnyamics SPOT nevű robotkutyája •  © Daniel Reinhardt 2021, dpa (www.dpa.de)

Vakvezető kutyának is alkalmas lehet a Boston Dynamics robotkutyája.

A Berkeley-ben található Kaliforniai Egyetem kutatói a mini Cheetah nevű, kisebb változatra alapították a vakvezető robotjukat, a kutatásaikról szóló dokumentumokat feltöltötték az arXiv, a tudományos publikálás előtti kutatási adatokat archiváló rendszerbe, valamint két videót is közzétettek.

A Boston Dynamics robotkutyáit számtalan célra igyekeznek felhasználni, azokat egy alap plaformként használva, amelyhez további érzékelő vagy a környezetet manipuláló eszközöket csatolva, megfelelő szoftveres támogatással különböző feladatok ellátására fejlesztenek tovább.

A Berkeley kutatói egy vakvezető kutya feladataira fejlesztették tovább a mini Cheetah-t, hogy egy nem vagy alig látó embert egy póráz segítségével akadályok között elvezessen. Ehhez a lézerekkel és kamerákkal tájékozódó robotot egy plusz kamerával kellett felszerelni, amellyel követni tudja a gazdi mozgását.

A robotjószág fő előnye a szintén nagyon drága és sok látáskorlátozott számára nem elérhető vakvezető kutyához képest, hogy könnyen tud térképet olvasni, így bárhova el tudja vezetni a gazdáját – amikor majd elkészül. (euronews)

A robotok felhasználásának lehetőségeiről tartott előadást 2017-ben Marc Raibert, a Boston Dynamics elnöke:

További hasonló témájú videók