Okostojás húsvétra?

A Smart Egg dobozos okostojás egy teljes egészében magyar fejlesztésű, 3D-s logikai játék, melyet Zagyvai András építészmérnök talált fel. Az okostojás gyakorlatilag egy háromdimenziós ügyességi labirintusjáték, amelyen egy – a két végén gömbbel végződő – pálcát kell végigvezetni a tojás rétegeiben vágott utakon. A fokozatos nehézség a rétegek számától függ. Az egyszerűbb tojásváltozatok a kicsik számára is sikerélményt nyújtanak, segítségükkel pedig játszva fejleszthetik a kézügyességet, a logikus gondolkodást és térlátást. A többrétegű változatok már mozgó labirintust rejtenek magukban, a további utakkal és belső fészkekkel nehezített játékok még a nagy múltú matematikusoknak is komoly kihívást jelenthetnek.

András 2012-ben a Okostojással első magyarként nyerte meg a logikai játékok világversenyének számító, Washingtonban rendezett International Puzzle Party játékverseny nagydíját, 2013-ban pedig egy másik játékával, a Geapple-lel érdemelte ki ismét a zsűri nagydíját, ezzel véglegesen bekerült a világ legjobb játéktervezői közé.

A Smart Eggben egyedülálló módon csak egy jó útvonal van, a megoldás során pedig minden járatot fel kell használni, méghozzá a megfelelő sorrendben. A zsákutcáknak fontos szerepe van, ugyanis ezekbe bele kell mennünk és a megfelelő módon visszajönnünk ahhoz, hogy továbbléphessünk.

„Lényegében az egész életünk erről szól – magyarázta a világsikerű magyar feltaláló. – Dinamikus környezetben élünk, amely állandóan változik. Ezekhez a változásokhoz folyamatosan alkalmazkodnunk kell, és döntéseket hoznunk – persze mindig megpróbáljuk a legmegfelelőbb döntést hozni, de sokszor zsákutcába kerülünk. Viszont ezek a negatív tapasztalatok is előre mozdítanak, ha pozitívan éljük meg.”
smartegg2
A terméktervező mérnök, Sipos Tibor az Okostojással (kép forrása: pécsma.hu)

Elvont értelemben a Smart Egg is ezt az útkeresést mintázza: a dinamikus környezet maga a tojásban rejlik, és a döntések elé állító labirintusban elkerülhetetlenek a zsákutcák.

Sajnos az ötletgazda már nem érhette meg, hogy az Okostojás igazán befusson és közkedvelt, népszerű lehessen, ugyanis súlyos betegségben elhunyt 2013-ban.

Hagyatékát azonban egy barátja nem hagyta veszni – itt lépett a történetbe Sipos Tibor, aki lelkesen és kitartóan dolgozott a projekten.

„Megterveztem a 3D labirintust, hozzá a tojásformát, hogy azonnal gyártani lehessen. Persze ez nem ilyen egyszerű, hiszen több lépcsőben 3D nyomtatással, festéssel előkészítjük, kipróbáljuk a prototípust, és ha ez működik, akkor készítünk pár tesztdarabot, amiket a nagykereskedő kipróbál. Amint megvan az általa kiválasztott grafika, indulhat a gyártás.”

Noha nemzetközileg egyre ismertebb, sikeresebb a Smart Egg (erre kiváló példa, hogy Amerikában már a Rubikkocka-versenyek kísérő rendezvénye a Tojásbajnokság), idehaza még kevésbé épült be a köztudatba, pedig több fajtája is kapható játékboltokban, drogériákban és benzinkutakon.

Siposék azt tervezik, a magyar közönség megnyerésére gyorsasági versenyeket tartanak majd, amelyre bárki nevezhet, ha kedvet érez a játékhoz.

https://youtu.be/tvWMdMeE5Oo

 

________

A felső videóhoz szolgáló felvételeket és a digitális utómunkát a paulvision készítette 2012-ben.