Virginia Woolf keskeny pallója

Virginia Woolf80 esztendeje távozott az élők sorából Wirginia Woolf angol regényíró, esszéista, novellista, kritikus, könyvkiadó, feminista, a XX. századi modern irodalom egyik vezető alakja.

„Egyik legjelentősebb regényelméleti esszéjében keskeny pallónak nevezi a művészetet. Aki túlrakodva lép rá, terhével együtt a vízbe fordul. Maga is levonja a konzekvenciát, hiszen korai regényeiben túlságosan sokat markolt, sok szereplőt foglalkoztatott, s túlzottan gyakran élt szimbólummal. Ettől kezdve kevesebb eszközzel él, s ezáltal művei intenzitása sokszorosan megnő.

Művészete az egész angol irodalmi hagyományból merít: Chaucerból éppúgy, mint a reneszánszból, a XVIII. századból vagy a romantikából. Ugyanakkor hiányzik belőle mindenféle pedantéria. Varázsa a bő áradású, színes, metaforikus nyelvben van, mellyel a tudat olyan álomszerű magára eszméléseit fejezi ki, melyek mindennapjainkban kifejezetlenül rejtőznek.” (Szegedy-Maszák Mihály)

Videó:

A „Mi van a zsebedben?” programsorozatban Virginia Woolf: Orlando című regénye került terítékre, amelyről Al Ghaoui Hesna riporter és újságíró, Diószegi Endre, az Ady Endre Gimnázium magyartanára és Ott Anna, a Hadik művészeti vezetője beszélgettek.