Simone Signoret útját végigkísérte a szerelem és a szabadság

100 éve született Simone Signoret (1921–1985) Oscar-díjas francia színésznő. Apja a neves magyar szemész, Hirschler Ignác egyik testvérének unokája. Németországban született, Párizsban tanult, többek között angolul és latinul is. A II. világháború idején színészek egy csoportjával ismerkedett meg, és velük vált színésznővé. Első nagy szerepét első férje, Yves Allégret Les démons de l’aube című filmjében kapta. Allégret-vel a házasság három évig tartott, ezalatt született egy lányuk, Catherine, aki szintén filmszínésznő lett.

1950-ben ismerkedett meg Yves Montand-nal, aki rövidesen a második férje lett. Signoret és Montand emberi és művészi kapcsolata a színésznő haláláig tartott, dacára Montand és Marilyn Monroe kapcsolatának. Monroe-val való románcáról Simone Signoret írt a Már a nosztalgia sem a régi (La nostalgie n’est plus ce qu’elle était) című memoárjában.

 

Az 1959-es cannes-i filmfesztiválon Simone Signoret a legjobb női alakítás díját kapta, 1960-ban Oscar-díjjal is jutalmazták (Room at the Top; Hely a tetőn). A film összesen hat jelölést kapott. Signoret mellett a forgatókönyvíró Neil Paterson is átvehette a legnagyobb elismerést jelentő szobrocskát. Hat évvel később Oscarra jelölték a Bolondok hajója című Stanley Kramer-filmben nyújtott alakításáért.

Marina Vlady: Szerelmem, Viszockij című könyvében szeretettel ír Signoret emberi nagyságáról és hozzá fűződő szinte anya-gyermeki viszonyukról.

Kapcsolódó:

„SEM A KOROMTÓL, SEM A SZEREPEIMTŐL NEM FÉLEK” – 100 ÉVE SZÜLETETT SIMONE SIGNORET, EGY SZABAD SZELLEM