Parafrázis • Kemény Eszter rövidfilmje

Egy középkorú férfi gondolatait ismerhetjük meg a női lélekről. A férfi egy gyönyörű barokk épületbe érkezve, annak folyosóit járva a női szeszélyről, gonoszságról monologizál. Szidja a nőket, egyszerre érezhető ki mondandójából a harag, a féltékenység és a vágy, sőt talán a szerelem is.

A folyosókon haladva a férfi a nőkről általánosságban beszél, és el is képzeli a nőt. A szépség híres festményeket megidézve jelenik meg: nem szólal meg, szinte nem is mozdul. A férfi keresi a termet, ahol megtalálhatja, de amit nagyon keresünk, az gyakran csalódást okoz.

„A Mozgóképművész szakos hallgatók méltán lehetnek büszkék az elmúlt években létrehozott alkotásaikra, kiemelkedő teljesítményt értek el. A legsikeresebb vizsgamunkák egyike a Kemény Eszter rendezte Parafrázis című film, amely a női lélek kifürkészhetetlenségét állítja középpontba. A kisjátékfilm megkapó képi világa Chilton Flóra operatőri munkáját dicséri. A produkciót az elmúlt időszakban számtalan filmfesztiválon bemutatták, legfrissebb díját éppen a Krzysztof Zanussi világhírű lengyel filmrendező vezette zsűritől érdemelte ki a Faludi Nemzetközi Amatőrfilmszemlén.

A Magyar Filmhét versenyprogramjában is vetített alkotás olyan, mint egy klasszikus festmény: Hajduk Károly és Sárközi-Nagy Ilona kalauzolásában a női lélek útvesztői és szépsége különböző ismert művészeti alkotásokon keresztül jelenik meg. A Parafrázis az emberi segítőkészség ékes példája: baráti segítséggel, adománygyűjtő weboldalon keresztül megszerzett 700 eurós (kb. 200 ezer forint) költségvetéssel forgott, és az egész stáb ingyen dolgozott.” (Mészáros Márton írása a Népszavának)

Szereplők: Hajduk Károly, Nagy Ilona

Rendező: Kemény Eszter
Szereplők: Sárközi-Nagy Ilona, Hajduk Károly
Operatőr: Chilton Flóra
Vágó: Tokár Dániel
Hangmérnök: Szekeres Norbert
Zeneszerző: Wettl Mátyás
Díszlet-látvány: Sapka Beáta

2014

Részlet Kemény Eszter Parafrázis című rövidfilmjéből

Kapcsolódó:

Kemény Eszter: A rövidfilm nem szárnypróbálgatás!

Beszélgetés a rendezővel a filmről

Hallgatóink sikere a XVIII. Faludi Nemzetközi Amatőrfilmszemlén!