Joseph Barbera, a rajzfilm királya

110 éve született New York-ban Joseph Barbera amerikai rajzfilmkészítő. Társával, a szintén világhíres William Hannával 1957-ben alapították meg közös stúdiójukat, a Hanna-Barberát, melynek számos rajzfilm-klasszikust köszönhet a világ.

A két zseniális rajzfilmes stúdiói Hollywood legismertebb animációs vállalataivá nőtték ki magukat, munkáik százai a popkultúra szerves részeivé váltak.

Első híres rajzfilmjük a Tom és Jerry volt, amely még filmvásznon aratott hatalmas sikert.

A műfaj elérte a felnőttek világát. Addig a rajzfilmekben állatok, mesehősök játszottak a gyerekeknek, a sorozatok néhány perces epizódokból álltak, a moziban is, a tévében is a gyereksávban volt a helyük. Ez 1960. szeptember 30-án 20 óra 30 perckor változott meg, amikor az ABC amerikai tévétársaság megkezdte a felnőtteknek (is) szóló A Flintstone család (The Flintstones) huszonöt perces epizódjainak sugárzását. A hatodik évad végén, 1966. április elsején, a 166. epizód bemutatásával zárult a kőkorszakban játszódó sorozat, amely összesen hetven órában parodizálta az amerikai kertvárosok tipikus családi életét, de sokan mások is magukra ismerhettek benne.

William Hanna (jobbra) és Joseph Barbera a Titkos mókus és az Atomhangya premierje előtt, 1965-ben

Frédi és Béni, a két kőkorszaki szaki frenetikus sikert aratott. Három évtizeden át, a Simpson-család bemutatásáig ez volt a legsikeresebb rajzfilmsorozat Amerikában és a világon. A TV Guide 2013-ban minden idők második legjobb rajzfilmjének minősítette (a Simpson család után). A sorozatot napjainkban is nyolcvan országban tartják a televíziók műsorán.

A sorozat alkotói, William Hanna (1910–2001) és Joseph Barbera (1911–2006) minden idők legsikeresebb rajzfilmesei voltak. Tom és Jerry, Foxi Maxi, Maci Laci, a Hupikék törpikék, Turpi úrfi, a Jetson család, a Scooby-Doo, a Flúgos futam, Magilla gorilla, Praclifalva lakói mind az ő nevükhöz fűződik. Az angol nevek sorrendjét nem ismerő sok magyar gyerek női keresztnévnek hangzó családnevük után nőknek képzelte őket.

Közös munkájuk 1940-ben kezdődött a Tom és Jerryvel, amelynek 114 epizódjából tizenhármat jelöltek Oscar-díjra, és azt hét meg is kapta. Két évtizedig dolgoztak a Metro-Goldwin-Mayer rajzfilmes részlegénél, és amikor az MGM felhagyott a rajzfilmkészítéssel, mert a televízió kiszívta a rajzfilmek gyerekközönségét a mozikból, megalapították a saját cégüket.

Követték a közönségüket a televízióba, és megpróbálták visszanyerni a felnőtt publikumot is. A moziban ugyanis kísérőként meg kellett jelenniük felnőtteknek, és ott pironkodás nélkül élvezhették a gyerekfilmeket, de a televízióban külön ki kellett szolgálni őket. Frédi és Béni, a két kőkorszaki szaki teremtett a rajzfilmnek felnőtt közönséget. Annyira felnőttet, hogy a sorozat első két évadát a Winston cigaretta gyártója szponzorálta. Flintstone-ék megjelentek a cigarettareklámokban és az epizódok egy részébe is beépítettek Winston-hirdetéseket.

A két zseniális rajzfilmes egy ideig bizonytalankodott, hol is játszódjék a sorozat. Az ókori Rómában vagy indián környezetben? Végül a kőkorszak nyert, melyet összekombináltak a néhány tízmillió évvel korábban kihalt állatok világával, például a kardfogú tigrissel és Flintstone-ék házőrző dinójával, mely a gazdáját rendszerint kipenderíti a házából. Ezzel a kombinációval bőséges humorforrást nyitottak meg, mert az ősi állatok megszemélyesítették az összes háztartási gépet, amellyel egy tipikus kertvárosi kisember rendelkezett a hatvanas évek Amerikájában…
A Hanna-Barbera Productions hivatalosan 2001-ben, William Hanna halálával megszűnt létezni. Működése 44 esztendejében több száz rajzfilmszéria sok ezer epizódját készítette el, olyan kultikus alkotásokat, melyek gyerekkorunk meghatározó élményei voltak.
 

Videó: A sorozat nyitó és záró főcíme angolul.

 
 

 

További hasonló témájú videók