A „törökök atyja”: Atatürk

140 éve született Mustafa Kemal Atatürk – 1934. november 24-éig Gazi Mustafa Kemal Paşa (a gazi szó jelentése: hős) – török katona és államférfi, a török függetlenségi háború hőse (ezért kapta a Gazi nevet), a Török Köztársaság megalapítója és első elnöke. 1934-ben a Török Nemzeti Országgyűlés adományozta neki vezetéknevét, melynek jelentése: a törökök atyja.

Pályafutását katonaként kezdte, az ő nevéhez fűződik a törökök Gallipolinál aratott győzelme és az aleppói 7. hadsereg sikere az I. világháborúban. A háború után erősen ellenezte a sèvres-i békeszerződés megkötését, mely csupán Anatólia egyes területeit hagyta volna meg a törökök számára. Az 1919–23-as török függetlenségi háború alatt fokozatosan kiszorította az országból a görög, olasz, francia és brit csapatokat, felszámolta a lázadásokat, eltörölte a szultánságot, majd 1923. október 29-én kikiáltották a köztársaságot.

A köztársaság létrejötte után gazdasági, kulturális és szociális reformokat vezetett be. Ő volt az ország egyetlen politikai pártjának, a Köztársasági Néppártnak az elnöke, a parlament első házelnöke, az első köztársasági elnök és az első miniszterelnök is.

Törökországban valóságos kultusza bontakozott ki már életében.

Azért is érdekes felidéznünk alakját, mert száz évvel a török állam modernizálása után az ország újra visszafelé táncol az időben, a szabadságjogokat sárba tiporja és diktatórikus rezsimet épít. De arra is példa, hogy nem lehet demokratikus és modern az az állam, amely más nemzetek, kisebbségek jogait, egyenrangúságát nem képes tiszteletben tartani.

Búr Gábor és Baranyi Tamás Péter beszélgetése „Kemal Atatürk politikai életműve” címmel (2017).

Kiemelt kép forrása: Flickr

2012-ben az akkor még Brandl Ferenc vezette Csallóközi Dal- és Táncegyüttes részt vett a 2. Ankarai Nemzetközi Táncfesztiválon, ahol a Krpčiarik Gyermek Táncegyütessel együtt képviselték Szlovákiát az amatőr néptáncegyüttesek nemzetközi mezőnyében. A program keretében az együttesek meglátogatták az Anıtkabir mauzóleumot is. Ebben nyugszik Mustafa Kemal Atatürk, a török függetlenségi háború vezéralakja, a Török Köztársaság alapítója és egyben első elnöke. Az Anıtkabir Ankara Anıttepe negyedében található.