Lapsis – Így jön a kvantumvilág?

Noah Hutton Lapsis című új sci-fi filmje humorral próbálja tükrözni napjaink társadalmi-gazdasági problémáit.  

Hogy beteg öccsének ki tudja fizetni a drága orvosi kezelését, a főszereplő, Ray (Dean Imperial), kénytelen otthagyni régi állását és szabadúszóként beállni „kábelezőnek”. Az új kvantum titkosítási technológia dobozainak kábelekkel való összekötéséről van szó. A munkásokat egy „aranyos” (inkább negédes) mobilapplikáció ellenőrzi és motiválja, általában a pihenés megvonásával és mindenféle, mondhatni passzív agresszív hozzászólásokkal. A munka sokféle veszéllyel jár, de a jó fizetés sokak számára ellenállhatatlanná teszi. Raynek és a „kábelezőknek” nem csak az munka bizonyos veszélyeivel kell megbirkóznia, hanem az automatizált kábelező robotokkal is meg kell vívniuk a harcot, hogy megtarthassák állásukat.

Hutton, akinek ez az első egész estés mozija, a filmgyártást is etikussá akarja tenni. Azt mondja, nem beszélhet az emberek kizsákmányolásáról, ha közben ő maga is kizsigereli a stábját. Úgyhogy ha létezik olyan, hogy egyetlen film megváltoztatja a filmgyártás gyakorlatát, akkor ez az a film. Nem viszik a hivatalos minimum alá a béreket, ez általános szabály volt. Legalább ezt az egyet mindenkinek be kellett tartania. Az állandó stábtagok körében pedig kialakítottak egy olyan bónuszrendszert, hogy amint a film profitot termel, abból mindenki egyformán részesül.

Rendezte: Noah Hutton

Főszerepben: Dean Imperial (Ray), Madeline Wise (Anna), Babe Howard (Jamie), Arliss Howard (Dr. Mangold), and Ivory Aquino (Jo)

 

Lapsis

Lapsis
Lapsis