Száz éves lenne a Kisvakond papája, Zdeněk Miler

ZdeněkMiler
A Kisvakond és Zdeněk Miler

Zdeněk Miler cseh rajzfilmkészítő és rendező szinte egész életét a Kisvakond történeteinek szentelte. Hetven rajzfilmjéből mintegy hatvannak a hőse a Kisvakond. Miler könyvillusztrátorként is ismert, sajátos rajzai több mint negyven gyerekkönyvben találhatók meg. Az általa illusztrált könyvekből együttesen több mint ötmillió példányt adtak el.

Népszerűségét támasztja alá az is, hogy 10 éve még az űrbe is magával vitte a figurát a NASA egy űrhajósa. Az amerikai Endeavour fedélzetén Andrew Feustel vitte magával, akinek anyósa a dél-morvaországi Znojmo város szülötte. Krtek – ez a Kisvakond eredeti cseh neve – Feustel csekély személyes poggyászának része volt.

„Azért választottam Kisvakondot, mert a figura a gyerekek és a felnőttek képzeletét is megragadja. Krtek a csehek több nemzedékének szerzett örömet – mondta az asztronauta. – Azt reméljük hogy Kisvakond kalandja ösztönözni fogja az ifjabb generációkat, akik rájönnek majd, hogy az álmaik elérhetők.”

Zdeněk Miler első kisvakondos rajzfilmjét akkor készítette, amikor azt a feladatot kapta, hogy mutassa meg a gyerekeknek, hogyan készül a ruha. Az alkotó megpróbált kitalálni egy olyan állatfigurát, amelyet még nem „lőttek le” a Disney animátorai. A mezőn sétálva épp ezen törte a fejét, amikor egy vakondtúrásba botlott. Így született meg a Kisvakond nadrágja című rajzfilm, amely 1957-ben elnyerte a velencei Ezüst Oroszlán-díjat. A Kisvakond-sorozat utolsó része 2002-ben készült el, és 2004 óta új könyvet sem adtak ki róla.

Miler filmes munkáit a 1942-ben kezdte, 1945-ben pedig Európa máig egyik legismertebb filmstúdiójának frissen induló animációs részlegéhez, a Bratři v triku stúdióba került, ahol a korszak számos jelentős rajzfilmes szakemberével dolgozott együtt.

Kevesen tudják, hogy Miler nem csak gyerekeknek készített filmeket. Első felnőtteknek készült animációja, a Milliomos, aki ellopta a Napot központi alakja a gazdag, habzsoló, másokkal nem törődő kövér figura több esetben visszaköszön gyerekeknek szánt műveiben.

Bár a legtöbben a vakondot ismerik, Zdeněk Miler számos további mesét készített a tücsökről, egy kíváncsi kiskutyáról, egy kék cicáról, akit a mássága miatt csúfolnak, a világ leggazdagabb verebéről, aki végül rájön, hogy van fontosabb dolog is annál, hogy az összes mag a miénk legyen, egy hernyóról meg egy kisfiúról, egy rajzolt lány és egy jégvirágherceg szerelméről, sőt egyszerű négyzetekről és háromszögekről is.

A közel 50 Kisvakond-film mellé sorra készültek a könyvek is. A történetek megalkotásában Miler több alkotótárssal is együtt dolgozott: többek között Eduard Petiška költővel, Hana Doskočilová írónővel. Iva Hercíková írónő pedig A Kíváncsi kutyus című történetek születésekor dolgozott együtt vele.

Az első Kisvakond könyv 1971-ben jelent meg magyarul a Móránál Fazekas Anna fordításában, majd még ugyanebben az évben napvilágot látott A világ leggazdagabb verebe című mesekönyv Donászy Magda, 1973-ban A kíváncsi kiskutya szintén Fazekas Anna fordításában.