SpaceX Starship SN9 teszt – harmadik nekifutás

SpaceX Starship SN9Ma végre sor kerülhet a várva várt repülésre a Starship SN9-el, miután az FAA (Szövetségi Légügyi Hivatal) végre engedélyezte a SpaceX-nek a teszt végrehajtását.

A Boca Chica-i lakosokat is evakuálják, illetve az időjárás is kedvezőnek ígérkezik a mai napra. Az indítási ablak magyar idő szerint 16:00 és 01:00 között van, de legkorábban valószínűleg csak este 18:00-tól kerülhet sor az indításra.

Az SN8 kissé keményre sikerült földet érése után változtatásokat eszközöltek az üzemanyagrendszerben, ezúttal héliumot használnak a metán megfelelő nyomás alatt tartásához, így remélhetőleg landolás során is megfelelően működnek majd a Raptor hajtóművek.

A Starship SN9 egyik leszálláshoz használt hajtóműve meghibásodott, így sajnos ez a tesztpéldány is elég keményen csapódott a földnek…

Fent az Űrutazás – Űrhajók YouTube csatorna élő közvetítését láthatják. 

Az ArsTechnica fotósa, Trevor Mahlmann jóvoltából emberi ésszel szinte felfoghatatlan, 425 megapixeles felbontású fényképeken láthatjuk a Starship minden egyes apró részletét, legyen szó a kábelekről, a hegesztési nyomokról, vagy a kézzel írt üzenetekről.

A fotókat megvásárolhatjuk poszterként, de ingyenesen le is tölthetjük őket, ha esetleg saját magunk szeretnénk belőle valami szépet alkotni a szobánk falára, netalán ajándékként akarjuk bekereteztetni Elon Muskért rajongó ismerősünknek.

A dél-afrikai származású amerikai üzletember egyébként maga is kommentálta a felvételeket, elmondása szerint a Starship még nincs a végső fázisában, így esztétikai szempontból további újítások várhatóak.

 

https://twitter.com/RGVaerialphotos/status/1354785313999237122?ref_src=twsrc%5Etfw

További hasonló témájú videók