Riverdance 25 most hétvén élőben!

Február 6-7-én online vetítik a Riverdance 25 című táncszínházi show felvételét, amelyet Dublin legnagyobb arénájában rögzítettek.

Több mint két és fél évtizede mindössze hét perc örökre megváltoztatta az ír táncot. Az 1994-es dublini Eurovíziós dalfesztivál szünetében nézők milliói láthatták első alkalommal a Michael Flatley vezetésével színpadra lépő Riverdance produkciót, ami kirobbanóan nagy sikert aratott és világszerte az egekbe repítette a társulat és a műfaj népszerűségét.

Az 1996-ban megjelent első Riverdance album gyakorlatilag a világ összes országában a listák élére került, akárcsak az ugyanazon évi első videóanyag. A következő évben Bill Wheelan zeneszerző Grammy-díjat nyert a Riverdance albummal a legjobb musical show kategóriájában. Megalakult két, majd három Riverdance csoport, és a show világ körüli turnékra indult, amelyek során az elmúlt két évtized során több millióan élhették át a tradicionális ír alapokra építkező, ám változatossága és sokszínűsége miatt mindenkit megérintő előadások varázsát. Az műsorban nemcsak ír, hanem spanyol, orosz és afroamerikai táncok elemei is szerepelnek.

A Riverdance produkció – vírusmentes „békeidőben” – azóta is teltházzal turnézik világszerte.

A műsor különlegessége, hogy az eseményeket nemcsak a táncjeleneteken keresztül, hanem csodálatos és látványos díszletek segítségével is nyomon követhetjük.

A társulat kosztümjeit egy 32 fős varrónőkből, szabászokból álló csapat varrja három ruhákra és népviseletekre specializálódott művészettörténész iránymutatása mellett. A látványtervező úgy komponálja meg a színpadképet, hogy elkészíti a jelenet számítógépes modelljét és a koreográfusok hozzákomponálják a mozdulatokat. Ennek köszönhetően a színpadkép szinte minden pillanatában egy részleteiben is egybefüggő, teljes egész.

Riverdance

Az első egészestés Riverdance-premier 25. évfordulóján egy nagyszabású gálaelőadással emlékeztek meg az évfordulóról, ugyanott, ahol minden elkezdődött, Dublinban. Bill Whelan zeneszerző újra megidézte azt a Grammy-díjas hangzást, ami védjegyévé vált az ír táncnak, míg Moya Doherty producer és John McColgan rendező innovatív és rendkívül látványos megoldásokkal teljesen megújították, XXI. századivá alakították a musical-táncszínházi show-t.

Az előadás otthonról nézhető – magyar felirattal ellátott – online változata február 6. szombat 18:00 órától február 7. vasárnap este 22:00 elérhető a jegy.hu online vetítéseket tartalmazó felületén. További részletek pedig az alábbi oldalon olvashatók.

Forrás: Fidelio.hu