Online fesztivállal köszöntik a 95 éves Kurtág Györgyöt

 Kurtág György
Kurtág György

Február 18-21. között négy estén át Kurtág György zeneszerzőt ünnepli a Budapest Music Center. A Kurtág 95 fesztivál koncertjeit ingyenes online közvetítés formájában láthatja a közönség a BMC és a fesztivál együttműködő partnerei, a Zeneakadémia és a Müpa weboldalain.

Kurtág 95 fesztiválon 2021. február 18-21. között Kurtág Györgyöt ünnepli a világhírű magyar zeneszerző 95. születésnapja alkalmából a Budapest Music Center. A kétszeres Kossuth-díjas Kurtágot korunk legnagyobb kortárs zeneszerzői között tartják számon, aki félreismerhetetlen tömörségű remekműveiben alig néhány hanggal képes megragadni a végtelent. A Kurtág műveit és életét több nézőpontból bemutató fesztivál koncertjeit négy estén át, ingyenes online közvetítés formájában láthatja a közönség a BMC és a fesztivál együttműködő partnerei, a Zeneakadémia és a Müpa weboldalain.

Az első koncerten, február 18-án a BMC Koncerttermében rendezett kamaraesten két ritkán hallható mű, a Pas à pas-ciklus és az Ahmatova-dalok hangzik el, Ligeti György két darabja és két kortárs szerző műve mellett. Kurtágot és Ligetit mély barátság fűzte össze, amelynek Ligeti 2006-ban bekövetkezett halála csak fizikailag vetett véget. Kurtág visszaemlékezéseiben, írásaiban azóta is folyamatosan tanújelét adja e síron túl is tartó lelki, szellemi kapcsolatnak. Ez a koncert az Eötvös Alapítvány részvételével zajlik: a mentorált karmesterek, valamint Eötvös Péter és Vajda Gergely vezényelnek majd.

Február 19-én, Kurtág György születésnapján a Zeneakadémiáról látható koncertközvetítés az Óbudai Danubia Zenekarral, Keller András vezényletével, ahol Kurtág nagyzenekari művei mellett elhangzik Ligeti Csellóversenye és egy Szőllősy András-mű is – mindketten nagyon fontos viszonyítási pontok Kurtág számára. Kurtág maga évtizedeken át volt a Zeneakadémia Kamarazene Tanszékének kivételes becsben álló tanára, közel harminc éven át látogatták iskoláját növendékek és végzett művészek.

A Kurtág 95 sorozat február 20-i estje Kurtág feleségére, Kurtág Mártára és kettejük ihlető kapcsolatára emlékezik. A Müpa Home Live sorozatban közvetített előadáson tizenöt rövidfilmet láthatunk a Kurtág házaspár unokája, Kurtág Judit videoművész felvételeiből. A javarészt még sosem publikált, privát felvételek Kurtág Mártát és Kurtág Györgyöt mutatják be legszemélyesebb alkotói környezetükben. Ezek a videók semmihez sem hasonlítható dokumentumai Kurtágék életének, hiszen az unokának olyan perspektívából is betekintést engedtek, amilyenből egy egyszerű halandó nem láthatott be az életükbe. A koncerten ezek a filmjelenetek kötik össze a Jelek, Játékok, Üzenetek című ciklusból élőben felhangzó zenei miniatúrákat. A BMC és a Müpa együttműködésében megvalósuló koncerten a Vajda Gergely vezényelte UMZE Kamarazenekar mellett olyan zenészgenerációk tagjai lépnek színpadra, akik végigkísérték a Kurtág házaspár életművét.

Február 21-én a Zeneakadémián fejeződik be a koncertsorozat: a 95 éves Kurtág György művei a 100 éve született Szőllősy András darabjaival lépnek párbeszédre a Zeneakadémia Kortárs Ensemble koncertjén. Szőllősy a „nagy generáció” rangidős mestere, Ligeti György és Kurtág György pályatársa, s miként két világhírű kollégája, ő is sokat tett azért, hogy a magyar zene Bartókék után is fennmaradt a világtérképen.

Születésnapja alkalmából új lemezmegjelenéssel köszönti a BMC Records a 95 éves Kurtág Györgyöt: február 19-én jelenik meg a szerző egyik legjelentősebb művének, a Bornemisza Péter mondásainak új felvétele. A mű befogadására a lemezen Kurtág hangja készíti fel a hallgatót: előadásában a protestáns prédikátor hitről szóló veretes sorai különösen erős érvényt nyernek. A Bornemisza Péter mondásai nemcsak a kimondás erejéről szól – felismerhetjük benne egy énekhanggal eljegyzett zeneszerzői gondolkodás genezisét is. A technikai nehézségek miatt oly ritkán hallható darabot Tony Arnold amerikai szopránénekes és Csalog Gábor zongoraművész tolmácsolja.

Vezető videó: A 94 éves Kurtág György Mozartot játszik. Forrás: Fidelio.hu