https://youtu.be/CTUikrHpSV4

Michael Apted, aki már nem valósíthatta meg a 70 Up!-ot

80 éve született Michael Apted háromszoros BAFTA-díjas dokumentumfilmes, aki főműve, az Up-dokumentumfilmek mellett olyan játékfilmeket rendezett, mint A szénbányász lánya (1980), az Amerikai románc (1981), a Gorkij park (1983), a Gorillák a ködben (1988), a Nell, a remetelány (1994) vagy A világ nem elég (1999) című Bond-mozi.

A brit filmrendező idén január 7-én hunyt el. 1941-ben középosztálybeli családban, Aylesburyben született, majd ösztöndíjjal került Cambridge-be.

Michael Apted egyik legizgalmasabb, évtizedeken átívelő filmes munkája az Up című dokumentumfilm-sorozat volt, amelyben 14 különböző hátterű brit ember életét követte nyomon 7 éves koruktól 63 éves korukig. A projekt 1964-ben kezdődött a Seven Up! című munkával, és 2019-re a 63 Up!-ig jutott. Bár az ötletgazda a néhai kanadai filmes, Paul Almond volt, de 1971-ben már ő rendezte a következő epizódot, és ezután minden hetedik évben újra visszatért az interjúalanyokhoz. Két éve elmondta, hogy ezzel a brit társadalom állapotát akarta bemutatni.

https://youtu.be/Ugw7hUoJ0C0

„Ha valaki egy bizonyos környezetbe született, nem volt esélye rá, hogy megvalósíthassa ambícióit” – mutatott rá, hozzátéve, hogy a sorozat nagy hatással volt az országra, mert olyan nyersen mutatta be a dolgokat, ahogy történtek. A nagyszabású vállalkozással 2012-ben elnyerte a Peabody-díjat, és később még a Simpson család című rajzfilmsorozatba is bekerült.

Játékfilmes bemutatkozását, a The Triple Echo című háborús drámát 1972-ben forgatta Oliver Reed és Glenda Jackson szereplésével. 1980-ban már az Egyesült Államokban rendezte A szénbányász lánya című zenés életrajzi filmet, amelyért Sissy Spacek elnyerte a legjobb női alakítás Oscar-díját. Apted ezt követően Kaliforniába költözött, ahol negyven évig készített filmeket és televíziós produkciókat.

https://youtu.be/KABfvq9DfoM

Számos műfajban rendezett, John Belushival forgatta az Amerikai románc című vígjátékot, William Hurttel a Gorkij park című krimit, Hugh Grant és Gene Hackman közreműködésével a Halálos terápiát, Jennifer Lopezzel a Most már elég című drámát és a magyar keresztségben ennek ellentmondó címet kapott A világ nem elég című James Bond-epizódot Pierce Brosnannal.

Bár ő maga sohasem kapott Oscar-díjat, filmjeivel Sigourney Weaver (Gorillák a ködben) és Jodie Foster (Nell) is elnyerte az amerikai filmakadémia legmagasabb elismerését. Dolgozott az amerikai filmakadémia testületében kormányzóként, és 2003 és 2009 között ő volt a rendezői céh elnöke. 

Nem akart lassítani, tervei között szerepelt a 70 Up! elkészítése is.

„Addig akarom folytatni, amíg lehet” – mondta élete utolsó interjújában.