Marsjárók

A curiosity és elődjeMikor küldtünk először szondát a Marsra? Valóban el van átkozva a vörös bolygó? Igaz, hogy a NASA legnagyobb hibája egy közel egymilliárd dolláros szonda elvesztésével járt? Meddig voltak működőképesek az egyes marsjárók és mikor indul útjára a következő?

Az Opportunity (MER-B) az amerikai Mars Exploration Rover program második robotja. A Spirit (MER-A) marsjárótól 10 500 km-re szállt le, a Mars másik felén, a Meridiani Planumnak nevezett egyenlítői területen. A két robot tudományos célja a vörös bolygó talajának kémiai, fizikai vizsgálata. Mindkét leszállóhelyet úgy választották ki, hogy az addigi felvételek alapján ezeken a területeken látszódott a hajdani felszíni víz nyoma.

Mindkét szonda bizonyítékokat talált a víz valamikori jelenlétére a Marson.

A két marsjárót hivatalosan 90 napos élettartamra tervezték, mivel a kutatók eredeti feltételezése szerint ennyi idő alatt a napelem-táblákra ülepedő por miatt nem juthatnak több energiához. Nem számoltak azonban a Mars légköri aktivitásával, ami folyamatosan megtisztítja a napelemtáblákat, és aminek hatására 2014. január 24-én – pontosan tíz évvel a leszállás után – az Opportunity még működőképes volt, és továbbra is szolgáltatta az adatokat, ami példátlan sikernek számított.

A NASA 2019. február 13-án befejezettnek nyilvánította az Opportunity küldetését, miután 2018 augusztusa óta nincs kapcsolat az űrszondával. Az ember által épített eszközök közül eddig az Opportunity tette meg a leghosszabb távot idegen égitesten: 45,16 kilométert.

A Mars Science Laboratory nevű NASA küldetés célja volt, hogy eljuttassa a Marsra a Curiosity nevű marsjárót, amely az elődeihez képest nagyobb méretű, és radioizotópos termoelektromos generátorral (RTG) üzemel. Az űrszonda 2011. november 26-án indult, és nyolc és fél hónap alatt érte el a Marsot. A Mars felszínén kémiai és biológiai vizsgálatokat végzett, feladata a marsi élet keresése, a bolygó légkörének és geológiájának tanulmányozása, valamint az emberes Mars-repülések előkészítése volt.

A Perseverance (magyarul: kitartás, becenevén Percy) marsautó, amelyet a NASA Jet Propulsion Laboratory-ja fejlesztett ki a Mars felszínének tanulmányozására. 2020. július 30-án indították egy Atlas V hordozórakétával. Az űrszonda tervezett leszállása a Marson 2021. február 18. A küldetés elsődleges, legfontosabb célja az élet nyomainak vizsgálata a Marson. 2018 novemberében a Jezero krátert választották leszállási helynek. A kiválasztás fontos szempontja volt, hogy itt üledékes kőzetek találhatók, amelyek vizsgálatával kimutatható, hogy valamikor volt-e élet a Marson.

https://mars.nasa.gov/mars2020/

További hasonló témájú videók