„Fantáziadús gyereknek születtem” – Kovács Magda 75

Boldog születésnapot, jó erőt, tartós egészséget kívánunk Kovács Magda írónak!

Kovács Magda 1946. február 14-én született Lőkösön. A Tornaljai Általános Műveltséget Nyújtó Középiskolában érettségizett 1963-ban. Érettségi után rövid ideig a kassai orvosi egyetem, majd a nyitrai Pedagógiai Kar hallgatója. A két főiskola között munkáslányként dolgozott a rőcei fonógyárban, majd Pozsonyba kerülve a kábelgyár segédmunkása, később a  hetilap riportere lett.

1972-től Tornalján él. Itt átmeneti munkahelyek után mint a helyi mezőgazdasági szakközépiskola nevelőnője helyezkedett el, majd az iskola megszűnte után a helyi speciális képzést nyújtó szakmunkásképzőben lett nevelőnő.

Novelláival 1966-tól van jelen az irodalmi életben, első szövegei az Irodalmi Szemle Vetés rovatában jelentek meg.

A Fekete Szél (1972) c. szemléletváltó prózaantológia címadó novellájának a szerzője. Novelláinak – A cseh/szlovákiai magyar irodalom lexikona 1918–2004 szerint – legfőbb erénye a stílus élénk, szinte burjánzó képszerűsége, mondanivalójának expresszív, belső fűtöttsége, az irreális és groteszk elemek magabiztos alkalmazása. Írásaiban a líra és epika, próza és vers, ballada és virágének, népmese és tündérmese, konkrét valóság és káprázat, álom és realitás keveredik.

Meséi a szlovákiai magyar meseirodalom legjavához tartoznak.

Vezető videó: Gál Laura (Tompa Mihály Alapiskola) eladása a 2014-es Tompa Mihály Versmondó Verseny döntőjén Rimaszombatban a III. kategóriában. 

Ahogyan a mesében hallottuk, egy-egy karácsonyfadísz vagy kedves tárgy eltörik, elveszik, de az emlékek megmaradnak, s Kovács Magda írónő esetében mese lesz belőle. Az egykori s a mai karácsonyokról beszélgetett az íróval Homoly Erzsó 2011-ben Tornalján.

Kovács Magda a tornaljai Madárterem vendége volt 2011. március 17-én. A galéria falain éppen a kassai Fecsó Szilárd alkotásai láthatók. A felvételt Homoly Erzsó készítette.

 

Kapcsolódó:

Vathy Zsuzsa A Csodagombóc és a Fekete szél írójának

N. Tóth Anikó: Tündéri, titokzatos – Kovács Magda prózájáról

Fazekas Andrea: Mese és valóság

 

 

További hasonló témájú videók