Giulietta Masina arcai

100 éve született Giulietta Masina olasz filmszínésznő, aki köztudottan Federico Fellini rendező felesége és múzsája is volt. 1921, február 22-én született San Giorgio di Piano-ban, magasan művelt, szerető családi légkörben. Édesapja Gaetano Masina, népszerű hegedűművész volt, édesanyja falusi tanítónő. Később három testvére született – az egyre nehezebbé váló anyagi körülmények miatt Giulietta ötévesen Rómába került anyai nagynénjéhez.

A tehetős, művészeti körökben járatos hölgy Giuliettát a lányaként nevelte, ő fedezte fel a kislányban a művészi tehetséget. Masina tehát gyerekkorától kezdve különféle művészeti ágat kipróbál – balettozik, zenél, énekel –, de hamar kiderül, a színészethez érez elhivatottságot.

A nemzetközi figyelem az Országúton kapcsán terelődött rá – Fellini költőien szép művében Gelsomiát, a félbolond mutatványoslányt alakítja, aki ma már kultikus figura. Olyan meggyőzően alakítja az ártatlan, suta, szerencsétlen sorsú androgün kamaszlányt, hogy a közönség máig is hajlamos vele azonosítani, noha a színésznő a magánéletben korántsem hasonlított rá – kivéve talán a játékossága.

A Cabiria éjszakái és a filmért járó Oscar-díj átadója:

https://youtu.be/6F7c1AQwr5E

További hasonló témájú videók