Arab Remény a Mars körül

Mint Facebook-oldalunkon már beszámoltunk róla: az Egyesült Arab Emirátusok el-Amal (Hope; Remény) űrszondája kedden elérte a Marsot. Az oda küldött műhold kedden délután állt pályára a bolygó körül. Ezzel az ötödik olyan országgá váltak a világon – az Egyesült Államok, India, Oroszország és Kína után –, amelynek sikerült elérnie a vörös bolygót.

A Reményt még 2020. július 20-án indították útnak Japánból, és a Mitsubishi H-2A hordozórakéta segítségével juttatták el a világűrbe. A sikeres start után az egység kinyitotta a napelemeit, majd egyedül folytatta útját a szomszédos bolygó felé – átlagosan 121 000 km/h sebességgel. Ennek köszönhetően hét hónap alatt jutott el a Marsig.

A műhold a Mars-misszió során a jövőben a bolygó körül keringve annak légkörét figyeli és vizsgálja majd, hogy kiderüljön, miként működik ott az időjárás. Ezzel választ kaphatunk például a porviharok kialakulására, de arra is, miért szökik el a bolygóból a hidrogén és az oxigén.

A földi irányítás szerint nem volt egyszerű feladat pályára állítani az űrszondát. Ehhez jelentős mennyiségű üzemanyagot kellett elégetnie a szerkezetnek. Emellett ha túlságosan lelassították volna, a bolygó felszínébe csapódott volna, míg ellenkező esetben elment volna mellette.

Az emírségek 2014-ben jelentette be, hogy Mars-kutatásra készül, és 2017-ben indult el az ország nemzeti űrprogramja. Célja, hogy 100 éven belül telepet állítsanak fel a Marson.

 Hope Mars misszió