A leglátványosabb farsangi karneválok

A nagybetűs farsangi karneválként általában az olaszországi Velencében több száz éves hagyományokra visszatekintő álarcos mulatságot szokás emlegetni.

Fent: Mohácsi busójárás • A busójárás 2012 óta hungarikumnak számít, a maszkfaragók és jelmezkészítők egyediségét elismerendő.

Velencei karnevál

Az itt rendezett ünnepségek eredete egészen az ókorig nyúlik vissza, és Velence a XVIII. században a karneválok városa címet is elnyerte. Általában január végén szokták ellepni a jelmezesek a Szent Márk teret és környékét, no meg a végeláthatatlan csatornahálózatot a gondolákkal. Egy kis bepillantás az eseménybe:

Riói karnevál

A brazilok világhíres karneválján a szamba ural mindent, és a formás testek látványa az utánozhatatlan csillogó kosztümjeikben.  Az eseménysorozat fontos momentuma minden évben a szambaiskolák közötti táncverseny, az utcákon pedig a civilek közül is bárki végigvonulhat és táncolhat jelmezben. A riói karneválokat az 1800-as évek közepe óta tartják meg hasonló formában, mint ma.

New Orleans-i karnevál

Az Egyesült Államok legrégebbi karneválján még a rióiaknál is jobban nekivetkőznek a résztvevők. A bohémul alulöltözött mulatozók a louisianai New Orleans francia negyedében vonulnak fel, a Mardi Gras névre hallgató parádén. Féktelenség tekintetében ez az esemény hasonlít a mai napig legjobban a karneválok legrégibb őséül szolgáló ókori Dionüszosz-ünnepekhez. Ez még egy visszafogottabb videó róla:

Nizzai karnevál

Kicsit a New York-i hálaadás-napi parádéra emlékeztet, ahogy a franciaországi Nizzában az akár több emelet magas óriásbábok felvonulnak. Itt nem a jelmezeken van a hangsúly, hanem az épített figurákon. Minden évben más tematikát kap a nagyszabású mulatság: 2018-ban az Űr Királya volt a hívószó. Az itteni karnevál is több száz éves hagyományokra tekint vissza egyébként.