Pénteki tájékoztató az aktuális járványhelyzetről

min-zdravotnictva-krajci egészségügyi
Marek Krajčí egészségügyi miniszter

Marek Krajčí egészségügyi miniszter  ma kora esti sajtótájékoztatója az éppen aktuális járványügyi helyzetről.

Január 28-án PCR-teszttel 2 581, antigénessel pedig 5 098 új fertőzöttet azonosítottak Szlovákiában. A COVID-19 hazai halálos áldozatainak a száma tegnap 84-gyel 4 495-re emelkedett. A hozzáférhető vakcinával tegnap 8 409 személyt oltottak be, így a már beoltott személyek száma elérte a 123 999-et. Az ígért vakcinamennyiség alapján március végéig a teljes lakosság 20 százalékát olthatnák be, június végéig pedig a felét.  Az AstraZeneca oltóanyagát, amiből 3,6 millió adagot ígért leszállítani a cég július végéig, ma jóváhagyta az uniós gyógyszerügynökség. Mivel ez a cég egyelőre még egyetlen adagot sem szállított le az engedély hiánya miatt, ezért nem lehet tudni, hogy hogyan fogják tudni tartani az eredeti ütemtervet.

Pozsony a végleges számokban 1,3%-os pozitivitással végzett, mert a MOM pontok késve adták le az adatokat az illetékeseknek. 

Jelenleg összesen 3 511 koronavírus-gyanús beteget kezelnek kórházban, közülük 3 285-nél igazolták már a COVID-19 betegséget. 258 pácienst intenzív osztályon ápolnak, 308-an mesterséges lélegeztetésre szorulnak. Jó hír, hogy csütörtökön 3 159-tel emelkedett a kigyógyult betegek száma.

További hasonló témájú videók