https://youtu.be/9Dm60lWAvuY

Pattantyús Ábrahám Géza – a gépek áttekinthetetlen sokaságának rendszerezője

135 éve ezen a napon született Selmecbányán Pattantyús Ábrahám Géza (1885–1956) Kossuth-díjas gépészmérnök, tanár.

Dr. Pattantyús-Ábrahám Géza Kossuth-díjas akadémikus professzor (becenevén Patyi bácsi, vagy P.Á.G.) a gépészet egyik legkiemelkedőbb egyénisége, nemzetközileg elismert tudós, az emelőgépek, a szállítóberendezések, az áramlástechnikai gépek továbbfejlesztője, a gépek szinte áttekinthetetlen sokaságának rendszerezője, mérnöknemzedékek nagy tanítója, nevelője, a hazai gépészeti szakirodalom gazdagítója, sokoldalúan képzett, művelt közéleti ember – 1885. december 11-én született Selmecbányán. Édesapja dr. Pattantyús-Ábrahám Márton orvos, aki sokat tett a gümőkor elleni küzdelem érdekében. Édesanyja Pöschl Ilona, a neves selmecbányai akadémiai professzornak, Pöschl Edének a lánya.

1907-ben szerzett gépészmérnöki oklevelet a József Műegyetemen, majd egy rövidebb tanulmányút kivételével 1930-ig folyamatosan tanított az egyetemen. Rengeteg tankönyvet írt, fontos szerepet játszott a hazai műszaki kultúra terjesztésében és fejlesztésében, valamint a mérnökképzésben.

A gépek szinte áttekinthetetlen sokaságának rendszerezője. Megtervezte több kisváros villamosítását, tervezett felvonóberendezéseket, vízgépeket is, és részt vett több szivattyútelep létesítésében. A dugattyús szivattyúk légüstjének méretezésére kidolgozott eljárását az egész világon Pattantyús-módszerként ismerik.