Könyvbemutató – Szomolai Tibor: Cigányúton

Szomolai Tibor: CigányútonSzomolai Tibor munkájának köszönhetően napi kapcsolatban áll a roma közösséggel, velük dolgozik tavasztól őszig, ismeri az életkörülményeiket, az életmódjukat, az észjárásukat, a vágyaikat.  A romák világa igencsak sokszínű. Szomolai a második regénye kiadása után kezdett el gondolkodni arról, hogy izgalmas könyvet lehetne írni cigánytémában. Közben persze rájött egypár dologra. Például arra, hogy az, amit mindennap lát a romákból, nem teljesen fedi a valóságot, és valójában elég szegényesek az ismeretei. Innen indul a Cigányúton.

Cigány ugyanis annyiféle, mint fűszál a réten, mint vízcsepp a patakban. Az egyik ilyen, a másik olyan, a harmadik meg amolyan, mint ahogy a gádzsóknál is hasonlóan van. Található közöttük koldus és király, bűnöző és szent, korrupt politikus, szemforgató jogvédő, világhírű cigányprímás, valamint számtalan céltalanul bolyongó lélek.

„A közös munka során rájöttem, hogy a nagy tervek helyett kis lépésekkel megvalósított konkrét intézkedések kellenének a romák helyzetének megváltoztatásához.”

Egyáltalán van-e kiút a munkanélküliséggel és kilátástalansággal sújtott romák számára? A műben felvillan a lehetőség, de hamar ki is alszik a fény. A túl nagy falat nehezen csúszik le a társadalom torkán, s néha bizony még cigányútra is fut.