Európai Filmdíjak 2020

33. Európai Filmdíj-átadó ünnepséget (33rd European Film Awards) 2020. december 12-én rendezik meg Berlinben. Az eredeti tervek szerint a díjátadóra Reykjavíkban, a Harpa Konferencia- és Koncertteremben került volna sor, azonban az Európai Filmakadémia (EFA) 2020. október 13-án közleményben adta hírül, hogy a nyertesek kihirdetésére és a díjak kiosztására 2020. december 8–12. között több estére elosztva, egy ötnapos „EFA nyolckor” elnevezésű virtuális eseménysorozat keretében, közönség nélkül kerül sor, amelyet az akadémia székhelyéről sugároznak és közvetítenek. A nagy finálé december 12-én lesz a jövőkutatás berlini múzeumában, a Futuriumban. 

A döntést a COVID–19-pandémia alakulása miatt hozták meg közösen Reykjavík polgármesterével, valamint az izlandi oktatási, tudományos és kulturális miniszterre. Az elmaradt rendezvény helyett az izlandi főváros 2022-ben rendezheti meg a 35. Európai Filmdíj-átadót.

A megszokott öt helyett hat jelölt közül kerül ki idén a győztes minden kategóriában, így a legjobb európai filmében is.

A dán-holland-svéd koprodukcióban készült „Még egy kört mindenkinek” egy tanárról szól, aki olyan kísérletben vesz részt, melynek során folyamatosan részegnek kell lennie. Thomas Vinterberg a legjobb rendező, a főszereplő, Mads Mikkelsen a legjobb férfi színész díjára kapott jelölést.

A francia-lengyel „Corpus Christi” egy szélhámos története, akiből pap lesz. Díjazhatják Jan Komasa rendezőt, Bartosz Bielenia színészt és a film versenyben van a legjobb forgatókönyv kategóriában is.

A Jack London műve alapján készült „Martin Eden” is négy jelölést kapott. A legjobb forgatókönyv mellett még Pietro Marcello rendezőt és Luca Marinelli színészt is díjazhatják.

Alfred Döblin azonos című, 1929-ben megjelent regényének új adaptációja, a „Berlin Alexanderplatz”, a legjobb film mellett a legjobb forgatókönyv díját kaphatja meg.

A rendező Christian Petzold és a női főszereplő, Paula Beer is nyerhet a német „Undine” című filmmel. 

A legjobb film díjára még a cseh-ukrán-szlovák holokauszt-történet, „A festett madár” pályázik, amely egy fiúról szól a felszabdalt Kelet-Európa egy képzeletbeli területén.

A győzteseket a jelöltek közül az Európai Filmakadémia csaknem 4000 tagja szavazással választja meg.