SpaceX Crew-1 – START!

Az időmérő a fenti videóban azt jelzi, hogy vasárnap hajnalban a SpaceX megkísérli a Crew-1 küldetés indítását, ami az első operatív Crew Dragon (és Commercial Crew Program) küldetés a Nemzetközi Űrállomásra.

A Crew Dragon ‘Resilience’ (Rugalmasság) küldetés

Crew-1, vagy USCV-1 az első személyzetet szállító operatív küldetés a Nemzetközi Űrállomásra a SpaceX Crew Dragon űrhajójával. Négy űrhajós fog utazni a Dragonnal, és hat hónapot fognak eltölteni az ISS-en az Expedíciói-64 küldetés keretében. Dokkolás után háromról hétre nő az ISS-en tartózkodók száma: jelenleg két orosz kozmonauta, Szergej Rizsikov és Szergej Kud-Szvercskov és egy amerikai asztronauta, Kate Rubins tartózkodik az űrállomáson. Indítás után 8,5 órával fog megtörténni a dokkolás, magyar idő szerint délelőtt fél tizenegy körül. A Crew-1 személyzete:

  • 🇺🇸 Michael Scott “Mike” Hopkins (parancsok), NASA űrhajós
  • 🇺🇸 Victor Jerome Glover (Crew Dragon pilóta), NASA űrhajós
  • 🇺🇸 Shannon Walker (küldetés specialista), NASA űrhajós
  • 🇯🇵 Szóicsi Nogucsi (küldetés specialista), JAXA űrhajós

A SpaceX hat, a Nemzetközi Űrállomásra tartó küldetésre szerződött a NASA-val, a Crew-1 ezek közül az első. Még 2014-ben tették lehetővé a privát cégeknek a belépést az amerikai űrprogramba.  

Resilience Endeavour-hoz képest pár újítással illetve változtatással rendelkezik, főleg a DM-2 küldetésből tapasztaltak miatt. Az Endeavouron a DM-2 küldetés leszállás utáni ellenőrzések során a SpaceX mérnökei nem várt eróziót találtak a Dragon hőpajzsán, illetve az ejtőernyők egy kicsit később nyíltak ki a tervezettnél (természetesen a biztonságos határon belül). A Resilience-t áttervezett hőpajzzsal és fejlesztett barometrikus rendszerrel látták el.

A SpaceX első, 4 űrhajóst szállító Crew Dragon küldetése magyar idő szerint november 15-én éjjel 1 óra 49-kor indulhat.