Öveges, a fizika varázslója

125 éve született Öveges József piarista szerzetes, pap, tanár, akit leginkább szórakoztató televíziós előadásaiból ismerhetünk tájainkon. Ezek segítségével idézzük fel felejthetetlen alakját.

Kevés olyan egyénisége van a magyar pedagógia történetének, mint Öveges József. Neki sikerült először megtalálnia azt a stílust, nevelő módszert, melynek eredménye a tudomány és a tömegek találkozása.

A tudományt népszerűsítő kiadványok rangjának megteremtésében is Öveges professzoré az érdem: 32 könyve, 223 cikke, 256 rádió és televízió adás tanúskodik erről.

Öveges József a legelső Kossuth-díjas tanár. „Milliók szívébe oltotta be a fizika szeretetét” – indokolta az Eötvös Loránd Fizikai Társulat, amikor elsőként neki ítélte oda a Prométheusz érmet.

Tudományos munkája mellett szeretett sportolni, a természetet járni. Sok fiatalt tanított meg úszni, korcsolyázni. Azt már csak kevesen tudják róla, hogy Tatán ő honosította meg a jégvitorlázást.

Öveges József szellemi és tárgyi hagyatékát a Rómer Flóris Művészeti és Történeti Múzeum őrzi és gondozza.

Nevét szülőfalujában általános iskola, Budapesten középiskola, valamint az Öveges József fizikai tanulmányi verseny őrzi, melyet az általános iskolák nyolcadik osztályosai és gimnazisták számára hirdetnek meg.

A professzor örök álma volt, hogy tudományos játékszobákat létesíthessen, és ez 1995 őszén valósággá is vált, ugyanis megnyitották a Csodák Palotáját, melyben az egyik terem az ő nevét kapta. Szintén nevét viseli a 67308-as sorszámú kisbolygó, mit a Nemzetközi Csillagászati Unió tiszteletére nevezte el Övegesnek.

Mindenki Iskolája: Öveges professzor • az MTV sorozata Antal Imrével, Sas Elemérrel, Sinkovits Imrével:

https://youtu.be/8qXO0qFO-Ls

Kapcsolódó:

Öveges professzor és a világító ételek

További hasonló témájú videók