Monet

180 éve született Claude Oscar Monet francia impresszionista festő.

Tavaly került a a mozikba A művészet templomai ismeretterjesztő sorozat azon része, amely az impresszionizmus géniuszának világába és egyik leghíresebb festmény-sorozatának születésébe nyújt betekintést, Ross King Dühödt ámulat – Claude Monet és a Vízililiomok című bestsellere nyomán.

A formabontó művészettörténeti könyveivel híressé vált író – aki szakértőként is megszólal a filmben  – ebben a művében levelek és visszaemlékezések alapján mutatja be az impresszionizmus atyjának is nevezett, legendás festő portréját és legemlékezetesebb művészi vállalkozása, a „Grandes Decorations” történetét. 

https://youtu.be/GbkUFdl_ZlM

A filmben megismerhetjük azokat a csodálatos tájakat, ahol alkotott és amelyekből ihletett merített. Köztük kiemelt szerepet kap Monet Giverny-ben lévő kertje, amelyet ma is az ő eredeti elképzeléseinek megfelelően gondoznak. A film különleges archív felvételeket is felvonultat az alkotó, vagy épp kertészkedő Mesterről, valamint ízelítőt nyújt a párizsi Musée de l’Orangerie, a Musée Marmottan, a Musée d’Orsay és a Musée des Impressionnismes Giverny páratlan gyűjteményéből.

Kapcsolódó:

Monet és barátai

Lengyel Géza: Claude Monet