Eddig csak sci-fi filmekben látott mobil érkezhet

oppoA kínai Oppo egy olyan furcsa mobiltelefon koncepciótervét mutatta be, ami eddig piacra került társaitól alapvetően eltérő módon oldja meg a „minél nagyobb képernyő minél kisebb méretben” dilemmáját. Az Oppo X 2021 ugyanis feltekerhető kijelzővel rendelkezik, amit az eszköz széthúzásával lehet teljes méretére kiterjeszteni. Az eddig csak sci-fi filmekben látotthoz hasonló mobil így, akárcsak szétnyitható vagy széthajtható társai, egy kisebb és egy nagyobb méretet is fel tud venni. Az eredeti, 6.7 colos méretében elég „kicsi” ahhoz, hogy akár kényelmesen zsebre is lehessen rakni, a 7.4 colra kiterjesztett állapotban pedig hagyományos társainál jóval több információt, illetve nagyobb méretben képes megjeleníteni.

Ugyanakkor az eszköz állítólag ez a két véglett között is bármilyen más méretet fel tud venni, a megjelenítését pedig ehhez igazítani. A kijelző éppen szükségtelen, nem látható részét feltekert formában, a telefon két széthúzható szélében tárolja addig, amíg szükség nem lesz azokra. Bár a cég nem közölte, hogy mikor tervezi piacra dobni a készüléket, de mivel annak nevében ott szerepel a 2021-es szám is, elég valószínűnek tűnik, hogy a cég valamikor jövő évben szeretne az új, különleges megoldással megjelenni. A telefon belsejében elhelyezett görgők és az azokat működtető motorok egymásra erőt fejtenek ki és így lehetővé válik a panel kinyújtása és összetekerése is. Ehhez a telefon vázát is úgy alakították ki, hogy képes legyen erre a mozgásra. Ez a technológia lehetővé teszi, hogy a képernyő ne “gyűrődjön össze” ami az összecsukható telefonoknál sajnos néha problémát okoz.

A telefon videók indításakor képes automatikusan beállítani a kijelző méretét az adott tartalom képarányához illően.

A készülék OLED kijelzővel rendelkezik, ami mindössze 0,1 milliméter vasrag, hogy ennek ne essen baja, kitaláltak egy ügynevezett Wrap Track tehnológiát, ami valójában egy nagy szilárdságú réteg, ami bevonja a panelt. Egyelőre nincs információ arról, hogy milyen anyagból készül a képernyő körüli külső rész, de nagy valószínűséggel egyfajta műanyag lehet.