https://youtu.be/L4MdDzOgCwQ

Dr. Jekyll és Mr. Hyde a Kincses szigeten

170 éve született Robert Louis Stevenson skót író. Olyan híres művek születtek tollából, mint a Kincses sziget, A fekete nyíl, a David Balfour kalandjait megörökítő Emberrablók, vagy  Dr. Jekyll és Mr. Hyde különös esete, mely egy önmagán kísérletező orvos kísérteties élményeit örökítette meg. Stevenson emellett a lírában is kipróbálta magát – a Gyermekkert mellett A fák alatt című gyűjteménye is híressé vált –, de számos novellát is közölt a brit magazinok hasábjain.

Stevensont útleírásai, valamint – gyakran az ifjúság számára írt – versei és kalandregényei után a közvetlen utókor másodrangú szerzőként könyvelte el. A XX. század második felében aztán az irodalomtudomány revideálta álláspontját, és a műveiben megjelenő társadalomkritika, a csendes-óceáni területek (ahová súlyos tüdőbaja miatt költözött, ott is halt meg Szamoa szigetén) néprajzának és történelmének bemutatása kapcsán elismerte Stevenson érdemeit.

A kincses sziget szerzőjének írásait több nyelvre fordították le, mint például neves kortársai, Edgar Allan Poe, vagy Oscar Wilde alkotásait.