https://youtu.be/nle3TAtqbFU

A Moebius-metró

230 évvel ezelőtt látta meg a napvilágot August Ferdinand Möbius német matematikus és csillagász.

A Moebius-metró (1996)

Buenos Aires, Argentína. Váratlan esemény történik a világ egyik legzsúfoltabb metrórendszerében. Egy utasokkal teli metrószerelvény tűnik el nyom nélkül, csak a kerekek kattogó hangja szűrődik ki halványan az alagútrendszerből. Az üzemeltetésért felelős igazgató felkéri az alagútrendszert tervező iroda egyik munkatársát, Daniel Prattot, hogy működjön közre abban a vizsgálatban, amelyet az elvesztett szerelvény felkutatására indítanak. Mielőtt azonban a fiatal matematikus végére járhatna a rejtélynek, újabb váratlan esemény történik…

Gustavo Mosquera filmje, amelyet a Buenos Aires-i Filmakadémia hallgatóinak közreműködésével készített, öt kategóriában is felkeltette az argentin filmkritikusok figyelmét, sőt a nemzetközi filmfesztiválokon is számos díjat gyűjtött be (Miami, Bangkok, Bécs, Havanna).

A Moebius-metró alapjául A. J. Deutsch azonos című novellája szolgált, mely a Galaktika 4. számában olvasható. A Boston földalatti hálózatában játszódó novella egy titokzatosan eltűnt metrószerelvény történetét beszéli el. A 86-os szerelvény az újonnan kibővített metróhálózat különleges sajátossága miatt egy háromdimenziós Moebius-szalagba kerül, ezzel távozik a külső szemlélők látóköréből. A rejtélyt egy matematikaprofesszor fejti meg, és mint kiderül, a bostoni topológia legnagyobb elméje okozta az anomáliát.