Xántus János, a kalandos életű etnológus

195 éve született Csíktaplocai Xántus János, az Amerikai Egyesült Államokban ismert nevén John Xantus de Vesey magyar természettudós, utazó, néprajzkutató, író, a Magyar Tudományos Akadémia levelező tagja.

Volt nemzetőr, újságkihordó, matróz, boltos-segéd, könyvkereskedő, zongoratanár, gyógyszerész, nyelvtanár, csatornaásó, kubikos. Részt vett a transzkontinentális vasút nyomvonalának kijelölésében, az Arkansas folyó forrásvidékének feltérképezésében. Indiana állam területén topográfiai felméréseket végezve állat- és növénytani anyagot gyűjtött, majd meteorológiai megfigyeléseket végzett a Csendes-óceánon. Amerikában vált elismert természetrajzi gyűjtővé.

Növény- és állattani kollekciójával jelentősen gazdagította a Magyar Nemzeti Múzeum gyűjteményét, ő volt a Fővárosi Állat- és Növénykert és a Magyar Nemzeti Múzeum Néprajzi Osztályának első igazgatója, négy kalandos útikönyv és több mint kétszáz ismeretterjesztő írás szerzője.

Zoológiai szakmunkákban nevének rövidítése: „Xantus”. Több növény- és állatfaj tudományos neve állít emléket Xántusnak: az őszirózsafélék családjába tartozó Chaenactis xantiana, az állatvilágban a kolibrifélék közül a Hylocharis xantusii, a gekkófélék közül a Phyllodactylus xanti, sőt, a pikkelyes hüllők egyik családjának tudományos neve Xantusiidae…

Az 1970-es vége óta él az a vélekedés, miszerint Karl May róla mintázta világhírű indiánregény-sorozatának, a Winnetou-nak egyik központi alakját, az erős öklű, ám jószívű Old Shatterhandet.

Videó: A Xántus János Állatkert Győrben

Kapcsolódó:

Egy kalandos életű etnológus 

Xántus János gyűjtő- és vadászútjai Amerikában és Délkelet-Ázsiában

 

 

További hasonló témájú videók