Tőzsér Árpád – variációiból mindig megújulva kerül ki*

Hogyan tisztelhetnénk meg jobban egy alkotót annál, mint hogy születésnapján elővesszük valamelyik kötetét, felütjük, és elmélyedünk a gondolataiban? Ma 85 éves Tőzsér Árpád író, költő, szerkesztő, kritikus, irodalomtörténész, műfordító, egyetemi oktató, érdemes művész.

Mi néhány felvétellel segítünk megemlékezni a jeles születésnapról, erőt, egészséget kívánva.

Tőzsér Árpád: Érzékek csőcseléke • Naplók naplója (2011). A könyvet Németh Zoltán irodalomtörténész, költő mutatta be, majd a szerzőt kérdezte a műről az est házigazdája, Szigeti László, a Kalligram igazgatója 2011 júniusában a pozsonyi KC Dunajban.

A pozsonyi Comenius Egyetem Magyar Nyelv és Irodalom Tanszéke mellett működő Szenczi Molnár Albert Alapítvány 2015. október 7-én és 8-án tartotta a Tanulmányok költőportrékhoz című, Tőzsér Árpád 80. születésnapja alkalmából megrendezett konferenciát a Pozsonyi Magyar Intézetben. 

Tőzsér Árpád naplóinak nőképe • Polgár Anikó (Pozsony, Comenius Egyetem) előadása.

Énreprezentációk Tőzsér Árpád Szent Antal disznaja című naplójában • Petres Csizmadia Gabriella (Nyitra, Konstantin Filozófus Egyetem) előadása.

Szabó Klaudia (Pozsony, Comenius Egyetem): Tőzsér Árpád szlovák fordításai.

Castor és Pollux. Tőzsér és Cselényi (Egy kritikai mitologéma és a csillagatlasz). Csehy Zoltán (Pozsony, Comenius Egyetem) előadása.

További felvételek a keresőben érhetők el.

*Idézet Csanda Gábor írásából, elérhető az alábbi linken.

Kapcsolódó:

A vándorvírus

További hasonló témájú videók