Monori Lili 75

75 éves Monori Lili Jászai Mari-díjas magyar színművész, érdemes művész. Karrierje kezdetén gépíróként dolgozott, emellett amatőr versmondóként lépett fel. Főiskolai tanulmányait a Színház- és Filmművészeti Főiskolán végezte 1965–1969 között.

Így születtem: Monori LIli • Rendezte: Cseke Eszter és S. Takács András, On The Spot 

1969–1973 között a Thália Színházban szerepelt. 1973–1976 között a kaposvári Csiky Gergely Színházban játszott. 1976–1990 között a Mafilm tagja volt. A Kilenc hónap film, melynek abszolút főszereplője volt, sok elismerést kapott, a szülés ténye az egész világon a női egyenjogúsági mozgalom fontos eseményé vált, az arab világban is elismerték.

1980-ban a francia Gaumont-cég meghívottjaként Párizsban járt iskolába. 1982-ben Székely B. Miklóssal próbatermet béreltek, ottani tevékenységük (többek között a Műtét és a Macbeth előadások) az épület lebontásáig tartott. Az általa alapított, 1982 óta működő Szentkirályi Színházi Műhelyben pályázatokon nyertes szinopszisaikból készítenek előadásokat.

Az 1980-as évek második felétől a Mu Színházban tartottak bemutatókat, Monori Lili és lánya, Székely Rozi színésznő (édesapja Székely B. Miklós színész), többek között Iszaak Babel Lovashadsereg című novellagyűjteménye alapján összeállított művét játszották.

A 2014-es FESZ-dij a Szentkirályi Színházi Műhelyben történt több évtizedes munkáinak is elismerése. 2019-ben a Los Angeles-i Magyar Filmfesztiválon megkapta az életműdíjat.

 

Visszaesők (1983) 

A teljes film a fenti linken elérhető!

Kapcsolódó:

Életműdíjat kapott Amerikában

Kiemelt kép: Monori Lili a Rossz versekben
Forrás: Facebook