Mario Puzo, „A keresztapa” írója

100 éve született Mario Puzo amerikai író, forgatókönyvíró. Leghíresebb műve a The Godfather (A keresztapa) 1969-ben jelent meg. Ezt később Francis Ford Coppola vitte filmre, majd a film sikerére való tekintettel trilógia lett belőle. Puzo együttműködött Coppolával a forgatókönyv írásában, filmet összesen kilenc Oscar-díjra jelölték, a legjobb film és a legjobb forgatókönyv díját haza is vitte, és természetesen az Akadémia díjazta Marlon Brando ikonikus teljesítményét is Don Vito Corleone szerepében.

A keresztapát két folytatás követte, az egyesek szerint még nagyszerűbben sikerült, a helyét történelmi filmként is tökéletesen megálló második epizód 1974-ben, mely már a legjobb rendezés Oscarját is begyűjtötte, valamint az 1990-es, visszafogottabb kritikákat kapott harmadik rész, mely megfelelően lezárta a Corleone-család történetét. Utóbbi egyébként idén ünnepli 30. évfordulóját, ennek kapcsán a rendező, Francis Ford Coppola teljesen újra is vágta az eredeti filmet.

1974-ben megírta első önálló forgatókönyvét az Earthquake (Földrengés) című katasztrófafilmhez. Közreműködött az 1978-as és 1980-as Superman filmekben is.