Mannfred Mann 80

80 éves Manfred Mann angol billentyűs, énekes, szerző. Dél-Afrikában született és csak 1961-ben került Londonba, ahol hamarosan ismert jazz-zongoristává vált.

Első együttese egy jazzkvartet volt, amit 1962-ben alakított meg, Mann-Hugg Blues Brothers néven. (A másik névadó tag Mike Hugg vibrafonon játszott. Rövid idő múlva Mann átszervezte a zenekart, és a blues-jazz keverékű zenéről könnyedebb stílusra váltottak. Orgonálni kezdett, Hugg pedig átült a dobokhoz. A további tagok: Paul Jones ének, szájharmonika; Mike Vickers gitár, szaxofon; Dave Richmond basszusgitár. Zenéjükből mellőzték a jazzt, és az akkori időszak legnépszerűbb irányzatához csatlakozva, könnyen megjegyezhető, rythm and blues alapú dalaikkal egyre nagyobb sikereket értek el.

1964-ben nevüket Manfred Mann’s-re változtatták. A zenekar főleg Londonban és London környéki klubokban lépett fel. Első igazán sikeres slágerszámuk az 5,4,3,2,1 volt, amit hamarosan újabbak követtek, szinte megállás nélkül, egészen 1969-ig. (Doo Wah Diddy Diddy, Pretty Flamingo, Ha, Ha Said The Clown, Mighty Quinn, Without You stb.) A dalok sikerét nem befolyásolták a gyakori tagcserék sem. Még 1964-ben megjelent első nagylemezük amely erősen blues orientált volt. Bár a blues alapok mindvégig megtalálhatók későbbi számaikban, de egyre poposabb hangot ütöttek meg. Időközben Mike D’Abo, Klaus Woorman és Jack Bruce is megfordult az együttesben. 1969-ben Manfred Mann belefáradt a kommersz muzsikába.

A következő két-három évben ismét a jazz-zenével kísérletezett és megalakította a 13 tagot számláló Chapter Three elnevezésű zenekart, amelyben több fúvós is helyet kapott. Ám a kritika többször alaposan lehúzta őket, így a formáció 1971 közepére feloszlott.

Mann kísérletező kedve azonban nem lankadt, és még abban az évben új együttest alakított, Manfred Mann’s Earth Band néven.További tagok: Colin Pattanden basszusgitár; Mick Rogers gitár, ének; Chris Slade dob.

Stílusuk a rock, jazz és a rhythm and blues sajátos ötvözete volt, amely Chris Tompson gitáros énekes csatlakozásával (1976) még egységesebbé vált, s a korábbiakkal ellentétben a közönség és a kritika tetszését egyaránt elnyerték. Ez a banda több mint másfél évtizedig a rock élvonalában muzsikált és; stílusukba állandóan újabb elemeket sikerült beépíteniük.

A kilencvenes évektől kezdve Mann mint zenei producer dolgozik, de alkotásai a rockzene maradandó értékeit képviselik ma is.