Észak-Korea bemutatta új interkontinentális rakétáját

Nagyszabású katonai parádét tartottak szombaton Észak-Koreában a sztálinista állampárt, a Munkapárt 75 évvel ezelőtti megalapításának évfordulóján.  Az észak-koreai diktátor könnyeit morzsolva kért bocsánatot a népétől, amiért nem tudta megfelelően irányítani az országot az elmúlt nehéz időszakban.

A koronavírus-járvány jelentette veszély – ami ugye az állami szervek kijelentési szeint ott nem létezik –, ellenére megtartott ünnepi rendezvényen felvonultatták a legújabb katonai technológiát – jelentették hírügynökségek dél-koreai forrásokra hivatkozva. Műholdképek tanúsága szerint több ezer katona masírozott végig Phenjanban az államalapító Kim Ir Szenről elnevezett téren az unoka, a 2011-ben hivatalba lépett jelenlegi észak-koreai vezető, Kim Dzsong Un előtt. 

Észak-Korea már januárban lezárta határait, hogy megakadályozza a vírus behurcolását, és nagyon keveset lehet tudni arról, mennyire súlyos a pandémiahelyzet az országban.

Amerikai és dél-koreai hírszerzési források alapján megfigyelők már a múlt héten azt találgatták, hogy Észak-Korea felhasználja-e az évfordulót arra, hogy bemutassa új interkontinentális rakétáját. Bemutatta.

Kim Dzsong Un