Tizedszer díjazták a szlovák filmeket

A tavalyi hazai filmtermést díjazták tegnap este Pozsonyban. A legjobb játékfilm a Nech je svetlo lett. A dokumentumfilmek közül a Dobrá smrť  lett a győztes. Az animációs film kategóriában a Šarkan került az élre. A közönségdíjat a Loli paradička nyerte.

Najlepší hraný film Nech je svetlo
Najlepšia filmová réžia Marko Škop (Nech je svetlo)
Najlepší ženský herecký výkon Zuzana Konečná (Nech je svetlo)
Najlepší mužský herecký výkon Milan Ondrík (Nech je svetlo)
Najlepší ženský herecký výkon vo vedľajšej úlohe Aňa Geislerová (Amnestie)
Najlepší mužský herecký výkon vo vedľajšej úlohe Gregor Hološka (Amnestie)
Najlepší dokumentárny film Dobrá smrť, r. Tomáš Krupa
Najlepší animovaný film Šarkan, r. Martin Smatana
Najlepší filmový scenár Marko Škop, Nech je svetlo
Najlepší kameramanský výkon Tomáš Juríček, Amnestie
Najlepší filmový strih Matej Beneš, Amnestie
Najlepší filmový zvuk Viktor Krivosudský, Amnestie
Najlepšia filmová hudba David Kollar, Punk je hned!
Najlepší architekt-scénograf T. Berka, K. Filo, V. Vohlídal, Amnestie
Najlepšie kostýmy Marek Cpin, Hodinárov učeň
Najlepšie masky Helena Steidlová, Hodinárov učeň
Cena divákov Loli Paradička

A filmajánlók az alábbi linkeken csak Szlovákiából nézhetők.

 
Amnestie

Amnestie

Slovensko / Česko, 2019, 128′, Dráma

Triler o manipulácii, násilí a zrade, počas najväčšej vzbury vo väzenskej histórii Československa. Zároveň je príbehom troch párov, ktorých životy sa prelínajú na pozadí obrovských a rýchlych revolučných zmien v roku 1989.

Cesta do nemožna

Cesta do nemožna

Slovensko / Česko, 2019, 90′, Animovaný / Historický / Dráma

Celovečerný trikový film o neuveriteľných osudoch Milana Rastislava Štefánika vyrozprávaný formou hybridného filmu – animovanej doku-drámy.

Dobrá smrť

Dobrá smrť

Slovensko / Česko / Rakúsko / Francúzsko, 2018, 83′, Dokumentárny / Životopisný

Nevyliečiteľne chorá Janette by rada ukončila svoj život dôstojne, preto sa rozhodne pre dobrovoľnú, lekárom asistovanú smrť. Keďže tú vo Veľkej Británii, kde žije, neumožňujú, rozhodne sa odcestovať do Švajčiarska. Cestu musí naplánovať skôr než jej to rýchlo postupujúca choroba znemožní.

Drobci

Drobci

Slovensko, 2019, 8′, Animovaný

Dvaja malí bratia hľadajú poklad a zistia, že najväčším bohatstvom je mať dobrého priateľa.

Hodinárov učeň

Hodinárov učeň

Česko / Slovensko, 2019, 102′, Rozprávka

Rozprávka o hrách osudu, ktorý zastupujú „tri sudičky“. V ich veštbách, ako to už v rozprávkach býva, súperí dobro so zlom. Je to príbeh o láske, chamtivosti, ľudskej malosti, ale tiež o šikovnosti a odvahe hodinárovho učňa Urbana na ceste za hodinkami, ktoré dokážu varovať pred Smrťou.

Malá ríša

Malá ríša

Česko / Slovensko, 2019, 108′, Rozprávka

Dráma mladého páru túžiaceho po rodinnom živote, ktorému spoločnú budúcnosť zničil príchod vojny, v slovensko-islandskej koprodukcii s medzinárodným hereckým obsadením.

Nech je svetlo

Nech je svetlo

Slovensko / Česko, 2019, 93′, Dráma

Slovenský gastarbeiter v Nemecku Milan zistí, že jeho syn tínedžer sa doma zaplietol s nebezpečnou partiou, keď ho obvinia zo šikanovania a usmrtenia spolužiaka. Otec začne zisťovať pravdu o tom, čo sa stalo, o stave vecí a sebe samom.

Osamelí bežci

Osamelí bežci

Slovensko, 2019, 82′, Dokumentárny

Dokumentárna roadmovie rozpráva príbeh a históriu legendárnej básnickej skupiny Osamelí bežci, no predovšetkým je o jednom veľkom priateľstve a ich ceste za opätovným stretnutím.

Ostrým nožom

Ostrým nožom

Slovensko, 2019, 89′, Dráma

Príbeh otca, ktorému zavraždili syna. Kvôli nefunkčnému súdnemu systému sú však páchatelia prepustení na slobodu a on sa všetkými silami snaží dosiahnuť ich opätovné zadržanie. Bojuje s apatickou políciou, skorumpovaným súdnictvom, vládnucou mafiou, ale aj s faktom, že svojho syna dostatočne nepoznal a nebol mu oporou.

Punk je hneď

Punk je hneď

Slovensko / Česko, 2019, 75′, Dráma

Film, inšpirovaný detailne odpozorovaným životom pankáčov prebývajúcich na periférii, rozpráva príbeh tridsaťročného drogovo závislého rebela bez príčiny Kvička, ktorý neustále naráža na všeobecne platné pravidlá.

Šarkan

Šarkan

Česko / Slovensko / Poľsko, 2019, 14′, Animovaný

Krátky animovaný film zaoberajúci sa otázkou smrti vo vzťahu medzi malým chlapcom a jeho dedkom. Vysvetľuje, že nikto z nás tu nie je naveky a že všetky živé bytosti musia zomrieť. Smrť však neznamená koniec našej cesty…

Shit happens

Sh_t happens

Slovensko / Francúzsko / Česko, 2019, 14′, Animovaný

Bytový dom plný sebeckých obyvateľov. Vyčerpaný domovník, jeho sexuálne frustrovaná manželka a deprimovaný ovdovený jeleň… Ich vzájomné zúfalstvo ich dovedie k absurdným udalostiam, pretože sh_t happens.

Skutok sa stal

Skutok sa stal

Slovensko / Česko, 2019, 81′, Dokumentárny

Ak nemáte vysporiadanú minulosť, môže vás dostihnúť v budúcnosti. Brutálne mafiánske praktiky na slovenskej politickej scéne 90tych rokov otvorili dvere nedávnym udalostiam. Dodnes nevysvetlená vražda bývalého policajta Róberta Remiáša, na ktorej sa podľa všetkého podieľala slovenská tajná služba s posvätením najvyšších, zostáva veľkou škvrnou na mladej slovenskej demokracii.

Trhlina

Trhlina

Slovensko, 2019, 110′, Thriller / Horor / Mysteriózny

Mysteriózny triler o jednej z najväčších záhad Slovenska – nevysvetliteľnom miznutí ľudí v pohorí Tribeč je adaptáciou rovnomennej knihy Jozefa Kariku.

További hasonló témájú videók