Nincs valakinek egy kis holdpora?

A NASA az Artemis-misszióval szeretne újra embert küldeni a Holdra, sőt, egy holdbázist is felépítene, ami aztán kiindulópont lehet majd a Mars felé vezető úton. Ha minden jól megy, 2024-ig az égitest felszínére léphetnének az űrhajósok, ám addig nagyon szeretne valamit az amerikai űrügynökség: egy kis port. Mármint a Holdról származó port.

A NASA csütörtökön bejelentette: a magán űrcégeknek – mint amilyen például a SpaceX is – hajlandó lesz fizetni azért, hogy mintát, vagyis port és kőzetet gyűjtsenek a Hold felszínéről, és azt le is szállítsák nekik. A szervezet állítólag nyitott az Amerikán kívüli vállalatokkal való együttműködésre is, ám nem lennénk meglepve, ha végül a SpaceX, vagy épp a Virgin Galactic lenne a befutó.

A NASA a minták mellé helyadatokat és fotókat is kér a gyűjtés helyszínéről, illetve magáról a gyűjteményről is. Ezek aztán teljes egészében a szervezet tulajdonát képezik majd.

A NASA számára nem ez lenne az első mintagyűjtő akció. Az amerikai szakemberek az Európai Űrügynökséggel azon dolgoznak, hogy a Mars felszínéről származó anyagot hozzanak le a Földre, az OSIRIS-REx szonda pedig a Bennu aszteroidáról fog mintával hazatérni. (HVG Tech)

Videó:

Az ESA rövidfilmje a Hold kutatásának múltjáról és elképzelt jövőjéről. (Forrás: ESA)

Kapcsolódó:

A holdpor rendkívül káros az egészségre

Ami miatt rettegtek a holdra szállástól: embernyelő homok, űrbéli kórságok, fullasztó holdpor

További hasonló témájú videók