MEGHÍVÓ a Galántai Honismereti Múzeumba

Cupal Barica Andrea, a GHM tárlatvezetője, idegenforgalmi referense számolt be az Európai Kulturális Örökség Napjain belül szerveződő rendezvényekről, amelyeket a Galántai Honismereti Múzeumban szándékoznak megtartani.

E nemzetközi esemény részeként az Európa Tanács és az Európai Bizottság védnökségével évente 50 európai országban 50 000 eseményt szerveznek.
Mivel az idei napok témája az Oktat a múlt mottó, ezért úgy döntöttünk, hogy a jelenlegi két időszakos kiállításunkból kiindulva visszapillantunk a múltba és megpróbálunk rávilágítani, mit is tanulhatnánk a 100 évvel ezelőtti emberektől.
A rendezvények, melyek igyekeznek minden korosztályt megszólítani, legfőképp szeptember utolsó hetében kerülnek megrendezésre. Szeptember 24-én és 25-én iskolai csoportokat várunk a múzeumba – a programról további információkat a www.muzeumgalanta.sk , valamint a http://muzped.zms.sk/ weboldalon talál. 

Szeptember 26-án 13:30-tól igazi időutazás várja az idelátogatókat.

A múzeumudvara falusi portává változik, ahol kukoricamorzsolásra, mosásra, favágásra, varrásra is lehetőség nyílik. Közben az ideérkezők vetélkedő formájában is feleleveníthetik a régi világgal kapcsolatos tudásukat – a helyes válaszok megadását az óránként megismétlődő tárlatvezetés is megkönnyíti majd.

17:30-tól a történelem szerelmeseit a horvátországi szlovákok emigrációjáról és etnokulturális sorsáról szóló előadásra hívjuk, melyet a horvátországi Szlovák Kulturális Központ együttműködésében megrendezett falvédőket bemutató kiállítás kapcsán tart meg két neves néprajzkutató, Marta Botíková és férje, Ján Botík.

A napot 19:00 órától igazi falusi mulatsággal, táncházzal zárjuk, melyhez a talpalávalót a Gereben zenekar húzza.

A zenekar jelenlegi fölállása: Szabó Mátyás – hegedű, Récsei Noémi – brácsák, Juhász Bence Zsombor – cimbalom, ifj. Juhász Sándor – nagybőgő, gardon, de állandó közreműködők még Varsányi Ildikó, Szabó János, Alt István, Mocsi Péter is. 

Szeptember 26-án ismét díjtalan belépést biztosítunk a múzeum irányítása alá tartozó két cölöpös malomba, a jókaiba, illetve a tallósiba is, melyeket akár szervezett biciklitúra keretén belül is meglátogathat, amennyiben 10:00-kor a Galántai Honismereti Múzeum épülete előtt csatlakozik az OZ MAS Galanta csoportjához.

Szeptember zárórendezvényére a hónap 30. napján kerül sor a múzeum főépületében. 17:30-tól a Lámpafénynél c. előadássorozaton belül (Pro Renovatione polgári társulás szervezésében) egy újabb előadás hangzik el. Ezúttal az előadó Bukovszky László történész lesz, a szlovák kormány kisebbségi kormánybiztosa, aki az utolsó galántai Esterházyak sorsáról mesél majd a résztvevőknek.

Végezetül szeretnénk felhívni figyelmüket még a Feliratos textil falvédők című kiállítás kapcsán meghirdetett versenyünkre: egy korszerű feliratos falvédő legjobb tervére, melyről bővebben a
honlapunkon www.muzeumgalanta.sk/hu/ olvashatnak. A versenyt a Molnár könyvesbolt támogatja.

Amennyiben programunk felkeltette érdeklődésüket, szeretettel várjuk a múzeumba, illetve a malmokba.

A belépés ingyenes.

A program Galánta Város pénzügyi támogatásával valósul meg.

A rendezvényekre a Szlovák Köztársaság Közegészségügyi Hivatala által kiadott járványellenes intézkedések és a Nagyszombati Önkormányzat előírásainak megfelelően kerül sor.

Türelmét és megértését kérjük az intézkedések betartása során.

___________________

A videón a két hónappal ezelőtt online megtartott első kiállításmegnyitó rögzített változata.

További hasonló témájú videók